In de bibliotheek kan je heerlijk rondsnuisteren tussen de rekken en de themastandjes, of heel vlug een boek opzoeken via de online catalogus.

De catalogus kun je thuis raadplegen of in de bibliotheek zelf. Na het ingeven van een zoekterm kun je je zoekopdracht verfijnen (op leeftijd, thema, materiaal, …). Let wel op dat je steeds de goede spelwijze gebruikt, en gerichte trefwoorden ingeeft.

Als je in de resultatenlijst vindt wat je zocht, klik je op ‘Waar staat het?’. Dan kun je zien of het zich in de bib van De Haan of Wenduine bevindt, of het uitgeleend is, en waar het precies staat in de bib. Maar hoe ga je nu op zoek in de bibliotheek zelf?


Boeken voor Volwassenen

Romans

Op de eerste verdieping van onze bib staat de collectie romans. Die staan eenvoudig van A tot Z gesorteerd. Op de rug vind je een aanduiding van het genre (thriller, romantisch, waargebeurd, ...). Op het einde van deze rekken staat ook een collectie Grootletterboeken (voor slechtzienden), anderstalige boeken (Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans), poëzie, en theater. Daarnaast vind je hier ook een aanbod luisterboeken, en een collectie Dwarsliggers; boeken op zakformaat, handig voor onderweg, op reis, ... .

Informatieve boeken

Ook op het eerste verdiep zijn alle informatieve boeken te vinden. Deze staan volgens het SISO systeem geklasseerd. Elk boek krijgt een cijfercode op de rug dat zijn thema aanduidt (bv. 100=wijsbegeerte, 700=taal- en letterkunde), de boeken staan genummerd in het rek.

Stripverhalen

Stripverhalen staan in onze stripkasten, alfabetisch op stripreeks. Er is ook een kleine collectie Graphic Novels, en informatieve boeken over strips.

Muziek en film

Op het gelijkvloers is er een grote collectie CD's en DVD's. Hier vind je ook informatieve boeken over muziek en film.

Leeszaal

Onze gezellige, lichtrijke leeszaal staat voor iedereen open. Er is een ruim aanbod van tijdschriften en kranten, informatieve folders, en informatieve boeken. Hier vinden ook het gros van onze lezingen en cursussen plaats.


Boeken voor Kinderen

Leren Lezen

Leren-lezen boeken gebruiken het AVI systeem. Daarbij wordt een nummering aan het boek gegeven op de rug, dat verwijst naar het leesniveau van het kind:
AVI 1-2-3 = eerste leerjaar
AVI 3-4-5 = tweede leerjaar
AVI 6-7-8 = derde leerjaar
AVI 7-8-9 = vierde leerjaar
AVI 9 = vijfde leerjaar

Uiteraard varieert het leesniveau naargelang het kind, en kan een kind van 7 jaar soms een AVI 5 lezen, of heeft een kind van 9 jaar er moeite mee.

Leesboeken

Gewone kinder- en jeugdboeken vind je in onze bibliotheek gerangschikt met een letter op de boekrug van A tot D (of AD):
A = Vanaf 8 jaar
B = Van 8 tot 11 jaar
C = Van 11 tot 14 jaar

D = Vanaf 14 jaar (AD wordt vaak gebruikt op het boek, staat voor Young Adult)

Informatieve boeken

Alle informatieve boeken staan volgens het ZIZO (Zonder Inspanning Zoeken) systeem. Dat wil zeggen dat we pictogrammen en kleuren gebruiken per thema. Boeken over reptielen worden op de rug aangeduid met een slang, boeken over geschiedenis met een tempel, etc…

Stripverhalen

Stripverhalen staan in onze stripkasten, alfabetisch op stripreeks.

Prentenboeken

De prentenboeken staan, net als de informatieve boeken, op thema. Die vind je bij ons in lage meubels, waarbij telkens met een tussenschot gewerkt wordt om de thema’s aan te duiden (Dieren, Familie, Gevoelens, … ).

Muziek en film
Op het gelijkvloers zijn er, naast de media voor volwassenen, twee meubels met films en muziek voor kinderen. Er is een aanbod van animatiefilm en speelfilm.

En verder ...

We hebben ook nog een kast met Babyboeken (voor baby’s en peuters), luister- en Daisy-boeken (voor slechtzienden, blinden, moeite met lezen, maar ook gewoon voor het plezier uiteraard), poëzieboekjes, gezelschapsspellen (spelotheek in samenwerking met De Kelle, Wenduine), …

 

E-boeken

Lees vanaf nu gratis e-boeken via de bib

Ontdek een mooi aanbod e-boeken die je via het platform cloudLibrary van thuis uit kan lezen op je eigen toestel. Je kan telkens 2 e-boeken reserveren en 2 e-boeken lenen die na 6 weken automatisch van je toestel verdwijnen. 

Het volledige aanbod e-boeken kan je doorzoeken op het platform cloudLibrary. Je kan er gratis 2 boeken lenen, 2 boeken reserveren en elk boek maximaal 6 weken houden. Tablet, e-reader, smartphone, laptop … E-boeken lezen via de bib kan op elk toestel, op elk moment.

Alle info hierover vind je op deze pagina


Waar vind je informatie wanneer de bib gesloten is?

Op het internet kan je een schat aan informatie terugvinden. Maar zoals bij echte schatten moet je er lang naar zoeken. Daarom geven we enkele adressen van webpagina’s die je een heel eind op weg kunnen helpen:

www.boekenzoeker.be : Boekenzoeker geeft leestips aan jonge lezers tussen 0 en 18 jaar, op basis van persoonlijke voorkeuren over bijvoorbeeld het aantal pagina’s of thema. Honderden boeken wachten om door jou ontdekt te worden!
www.boekenbank.be : deze site biedt een volledig titelbestand van boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven.
www.leesplein.be : deze site verzamelt een heleboel informatie over kinder- en jeugdboeken en over lezen. Er zijn 4 aparte pleinen: kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen.
www.villakakelbont.be : op deze site vind je dagelijks nieuws uit de kinderboekenwereld, informatie over auteurs, illustratoren en vertalers, leestips en recensies.
www.fahrenheit451.be : deze site speelt in op de interesses en de leefwereld van 15-plussers uit BSO en TSO.
www.leesfeest.nl : dé website voor kinderboeken met voorproefjes uit nog te verschijnen boeken.
www.kjv.be : Kinder & Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Op deze site vind je welke boeken je moet lezen, hoe je lid wordt en hoe je je stem kan uitbrengen.
www.kjoek.nl : een Nederlandse site met veel aandacht voor Vlaamse boeken en schrijvers.
www.bibliotheek.be : deze site verzamelt de catalogussen van de 6 grootste bibliotheken uit Vlaanderen. Hierin vind je meer dan 3.000.000 titels terug.