Bibliotheek De Haan: gezellig, interessant, en inspirerend voor jong en oud!

BIBInterieur1.jpg

Je kan in de bibliotheek van De Haan (en in onze uitleenpost in Wenduine) steeds terecht om boeken, magazine, stripverhalen, cd’s, dvd’s en zelfs speelgoed te lenen. Onze bib staat open voor iedereen. Je kunt er
in de leeszaal wat bladeren, grasduinen in de muziekcollectie, maar ook op het internet, kopiëren en printen, voorlezen in onze kinderhoek, ... .

Bij onze medewerkers aan de balie kun je steeds terecht met al je vragen.
We gaan steeds op zoek naar de best mogelijke informatie om je verder te helpen. Naast de kerntaken van een bib, kun je bij ons ook een lezing meepikken, een tentoonstelling bekijken, workshops volgen, genieten van initiatieven als Bib Aan Huis en de Strandbibliotheek, en veel meer.

Kortom, rust en ontspanning, maar ook veel te beleven! 

 

 

Lid worden

Om alle bibliotheekdiensten te kunnen gebruiken maak je je lid van de bibliotheek. Breng je identiteitskaart mee en meld je bij de balie om je als lid te laten registeren.

 • < 18 jaar: gratis
 • > 18 jaar: 5 euro / jaar

Leden kunnen tot 20 materialen (boeken, dvd's, cd's, strips, ...) lenen, voor een periode van 4 weken. Daarna kun je het boek nog eens verlengen voor 4 weken, mits het niet gereserveerd is door een andere lener.

Bij het te laat inleveren van boeken (na het verstrijken van de uitleentermijn), is er een telaatgeld van 0,20€ per dag, per stuk.
 

Internet en wifi

In de bibliotheek kan het internet worden geraadpleegd op de publiekscomputers of via de wifi. Het gebruik van de publiekscomputers is beperkt tot 1 uur per lid per dag en dit enkel tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De wifi is onbeperkt toegankelijk tijdens de openingsuren.
 

Printen en kopiëren

Informatie van het internet kan worden afgeprint. Bibliotheekmaterialen kunnen ook gekopieerd worden.

A4 – zwart/wit € 0,05
A4 – kleur € 0,50
A3 – zwart/wit € 0,10
A3 – kleur € 1,00
 

Bibliotheek aan Huis

Bij “Bib aan huis” brengen vrijwilligers boeken aan huis bij mensen die zich zelf niet kunnen verplaatsen. Het initiatief is er voor senioren die moeilijk te been zijn, personen met een fysieke beperking, langdurig zieken (of zorgenden voor langdurig zieken), kindercrèches en onthaalouders.

Wie van de dienst gebruik wil maken, neemt contact op met de bibliotheek. Tijdens een verkennend gesprek polst een bibliotheekmedewerker naar je interesses, zodat we je op basis hiervan voorstellen kunnen doen. Je kan natuurlijk ook specifieke titels vragen. Daarna komt er maandelijks een vrijwilliger langs met de gekozen materialen.

Voor het leveren aan huis worden geen kosten aangerekend. Je moet wel lid zijn of worden van de bibliotheek. Dat kost € 5 per jaar, ontlenen is gratis. Crèches en onthaalouders kunnen beroep doen op een gratis klaskaart. 
 

Strandbibliotheek

Tijdens de zomermaanden juli en augustus vind je ons ook terug óp het strand. In onze omgebouwde strandcabine kunnen zonnekloppers en speelvogels genieten van een aanbod boeken, magazines, en stripverhalen, die we uit onze collectie hebben gehaald.
 

Boekstart

Het project Boekstart houdt in dat ouders met kleine kinderen twee keer een gratis boekenpakketje ontvangen:

- Als ze met hun baby van 6 maanden op consultatie gaan bij Kind&Gezin ontvangen ze het babypakket. Wie niet naar Kind&Gezin gaat, kan het pakketje in de bibliotheek afhalen. Vergeet je kindboekje niet mee te nemen!
- Op 15 maanden krijgen de ouders een uitnodiging om het peuterpakketje te gaan ophalen in de plaatselijke bibliotheek.
 

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin. Dit in het kader van leesbevordering voor onze allerkleinsten want met waardevolle dingen kan niet vroeg genoeg gestart worden. Uit onderzoek is gebleken dat de positieve invloed van het voorlezen op de ontwikkeling van kinderen niet te onderschatten is. Wie al vroeg in contact kwam met boeken, versjes en verhalen zal sneller nieuwe woorden en zinnen leren. Ook bevordert het voorlezen de ontwikkeling van algemene interesses bij het kindje.
 

Tentoonstellen in de bib

De bibliotheek biedt haar bezoekers graag de kans om hun hobby, passie of interesse te delen met het ruime publiek. Bent u (amateur)kunstenaar of heb je een bijzondere verzameldrift (schelpen, bierkaartjes, fossielen...), een opvallende hobby (speleologie, ornithologie, astronomie...) of een uitzonderlijke ervaring (wereldreis, Compostela, poolwandelen...) die u wil delen? De bib staat er voor open!

Ook verenigingen kunnen in de bibliotheek hun werking aan het publiek voorstellen.  In overleg kunnen we indien gewenst ook afspraken maken voor een verrassende activiteit! De bibliotheek stelt haar ruimte ter beschikking van personen of groepen die wensen een tentoonstelling in te richten. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Wij willen met deze tentoonstellingen actief cultuur uitdragen.

 1. Voorwaarden

  De bibliotheek heeft te allen tijde het recht bepaalde werken of tentoonstellingen te weigeren. Betwistingen worden door de raad van beheer beslecht. Je mag de bibliotheek niet gebruiken als verkooppunt van je werken. Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele beschadigingen aan eigen materiaal en kunst en stelt je kunstwerken tentoon op eigen risico. De bibliotheek stelt de aanwezige materialen (ophangsysteem, glazen kasten) ter beschikking, maar je bent zelf echter wel verantwoordelijk voor eventuele beschadigingen aan de infrastructuur van de bibliotheek.

  De bibliotheek beperkt zich niet alleen tot het tentoonstellen van werk van inwoners van De Haan, maar geeft wel voorrang aan eigen inwoners bij tijdige aanvraag. De aanvraag van de vereniging moet passen binnen de programmatie van de bibliotheek.

 2. Procedure

  De periode van de tentoonstelling wordt in overleg met de bibliotheek vastgelegd, voor een maximumduur van 4 weken. Er wordt bij het vastleggen van de tentoonstelling een datum afgesproken wanneer de tentoonstelling wordt opgebouwd en afgebroken. Dit gebeurt tijdens kantooruren. Vervoer, montage en demontage ervan valt onder de verantwoordelijkheid van de inrichter, maar dient in samenspraak met het bibliotheekpersoneel te gebeuren. De bibliotheek beschikt over 11 glazen tentoonstellingskasten (3 torens en 8 tafelmodellen). Geef minimum 1 maand op voorhand door welke materialen je nodig hebt.

  Randactiviteiten (demonstratie, vernissage, begeleiding) vinden uitsluitend plaats tijdens de openingsuren. Dit is kosteloos voor de bibliotheek. De bibliotheek zorgt voor affiches in haar gebouw, alle andere gemeentelijke diensten en de publiciteitskasten van de gemeente. Indien de aanvraag tijdig gebeurt, zorgt de bibliotheek ook voor een publicatie in het informatieblad en de UitKrant. Enkele weken van tevoren wordt aan de plaatselijke pers de komende tentoonstellingen doorgegeven. Annulering dient minimum 2 weken voor de vastgelegde startdatum doorgegeven te worden. Je kan geen nieuwe aanvraag indienen binnen het eerstvolgende jaar.

  De bibliotheek publiceert een tekstje over de tentoonstelling in het informatieblad van de gemeente en op deze website. Breng hiervoor een tekstje over jouw werk of de idee achter de tentoonstelling binnen en een (digitale) foto van een of twee van jouw werken. Het tentoonstellen is volledig gratis.