In de bibliotheek van De Haan kun je heerlijk rondsnuisteren tussen de rekken en de themastandjes, of heel vlug een boek opzoeken via de online catalogus (onze lijst met alle boeken).
 

De catalagous kun je thuis bekijken (http://dehaan.bibliotheek.be) of in de bibliotheek zelf. Na het ingeven van een zoekterm kun je je zoekopdracht verfijnen (op leeftijd, thema, materiaal, …). Let wel op dat je steeds de goede spelwijze gebruikt, en gerichte trefwoorden ingeeft.

Als je in de resultaten vindt wat je zocht, klik je op ‘Waar staat het?’. Dan kun je zien of het zich in de bib van De Haan of Wenduine bevindt, of het uitgeleend is, en waar het precies staat in de bib. Maar hoe ga je nu op zoek in de bib zelf?LEREN-LEZEN BOEKEN:

Leren-lezen boeken gebruiken het AVI systeem. Daarbij wordt een nummering aan het boek gegeven op de rug, dat verwijst naar het leesniveau van het kind:
AVI 1-2-3 = eerste leerjaar
AVI 3-4-5 = tweede leerjaar
AVI 6-7-8 = derde leerjaar
AVI 7-8-9 = vierde leerjaar
AVI 9 = vijfde leerjaar

Uiteraard varieert het leesniveau naargelang het kind, en kan een kind van 7 jaar soms een AVI 5 lezen, of heeft een kind van 9 jaar er moeite mee.
Voor kinderen met leesmoeilijkheden (dyslexie, etc.) is er een apart rekje met 'Makkelijk Lezen' boeken. Die hebben we ook per leeftijdsgroep, dus met inhoudelijke onderwerpen aangepast aan de leeftijd van het kind.
 

LEESBOEKEN:
Gewone kinder- en jeugdboeken vind je in onze bibliotheek gerangschikt met een letter op de boekrug van A tot D (of AD):
A = Vanaf 8 jaar
B = Van 8 tot 11 jaar
C = Van 11 tot 14 jaar

D = Vanaf 14 jaar (AD wordt vaak gebruikt op het boek, staat voor Young Adult)
 

INFORMATIEVE BOEKEN:
Alle informatieve boeken staan volgens het ZIZO (Zonder Inspanning Zoeken) systeem. Dat wil zeggen dat we pictogrammen en kleuren gebruiken per thema. Boeken over reptielen worden op de rug aangeduid met een slang, boeken over geschiedenis met een tempel, etc…
 

STRIPVERHALEN:
Stripverhalen staan in onze stripkasten, alfabetisch op stripreeks.

PRENTENBOEKEN:
De prentenboeken staan, net als de informatieve boeken, op thema. Die vind je bij ons in lage meubels, waarbij telkens met een tussenschot gewerkt wordt om de thema’s aan te duiden (Dieren, Familie, Gevoelens, … ).

MUZIEK EN FILM:
Op het gelijkvloers zijn er, naast de media voor volwassenen, twee meubels met films en muziek voor kinderen. Er is een aanbod van animatiefilm en speelfilm.

EN VERDER …
We hebben ook nog een kast met Babyboeken (voor baby’s en peuters), luister- en Daisy-boeken (voor slechtzienden, blinden, moeite met lezen, maar ook gewoon voor het plezier uiteraard), poëzieboekjes, gezelschapsspellen (spelotheek in samenwerking met De Kelle, Wenduine), …
Je kunt ook steeds in de bib terecht op onze internet pc’s, om te printen/kopiëren/scannen, voor lezingen en activiteiten, en veel meer.

 

 

 

WAAR VIND JE INFORMATIE TERUG ALS DE BIB GESLOTEN IS?
Op het internet kan je een schat aan informatie terugvinden. Maar zoals bij echte schatten moet je er lang naar zoeken. Daarom geven we enkele adressen van webpagina’s die je een heel eind op weg kunnen helpen.

 

www.boekenbank.be : deze site biedt een volledig titelbestand van boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven.
www.leesplein.be : deze site verzamelt een heleboel informatie over kinder- en jeugdboeken en over lezen. Er zijn 4 aparte pleinen: kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen.
www.villakakelbont.be : op deze site vind je dagelijks nieuws uit de kinderboekenwereld, informatie over auteurs, illustratoren en vertalers, leestips en recensies.
www.fahrenheit451.be : deze site speelt in op de interesses en de leefwereld van 15-plussers uit BSO en TSO.
www.leesfeest.nl : dé website voor kinderboeken met voorproefjes uit nog te verschijnen boeken.
www.kjv.be : Kinder & Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Op deze site vind je welke boeken je moet lezen, hoe je lid wordt en hoe je je stem kan uitbrengen.
www.boekenzoeker.be : drie illustratoren, waaronder Sebastiaan van Doninck uit Gierle, hebben van boekenzoeker een bijzonder fraaie site gemaakt. Misschien iets moeilijker in gebruik maar je blijft dingen ontdekken.
www.kjoek.nl : een Nederlandse site met veel aandacht voor Vlaamse boeken en schrijvers.
www.bibliotheek.be : deze site verzamelt de catalogussen van de 6 grootste bibliotheken uit Vlaanderen. Hierin vind je meer dan 3.000.000 titels terug.