Met je klas naar de bib? Of de bib in je klas? 
 

6093284541_f5118308af_o.jpg

Klasbezoeken

Via een klasbezoek aan de bibliotheek kunnen leerlingen (zowel uit het kleuter-, als lager onderwijs) kennis maken met de bibliotheek. Tijdens dit bezoek, dat meestal een klein uur duurt, worden leerlingen wegwijs gemaakt in de bibliotheek. Voor de allerkleinsten lassen we een voorleesmomentje in met een verteltheater.
 

Jeugdboekenmaand / Voorleesweek

Jaarlijks worden voor klassen speciale workshops, lezingen, … georganiseerd in het kader van de voorleesweek en/of de jeugdboekenmaand. Een auteur of illustrator in de klas? Of een activiteit in de bib, voor je klas? Het kan allemaal.


Piraten in de bib

Op aanvraag kunnen klassen uit de derde graad lager onderwijs het spel "Piraten in de bib" spelen tijdens een klasbezoek. Het doel van dit bordspel is om de kinderen te leren werken met de catalogus en inzicht te laten verwerven in de informatieve collectie van de bibliotheek.


Klassikaal ontlenen

Wil je op regelmatige basis met je klas naar de bibliotheek komen, dan kan dat! Dergelijke bezoeken zijn een ideaal middel om de jeugd vertrouwd te maken met de bibliotheek en, algemener, om hen een leesgewoonte aan te leren. 

Wil je met je klas op regelmatige basis in de bib boeken ontlenen? Vraag dan een collectieve klaspas of individuele leerlingenpassen aan: 

  • Op de ‘klaspas’ komt het totale pakket van de geleende boeken. Dit is de snelste werkwijze.
  • De ‘individuele leerlingenpassen’ zijn naamgebonden.
  • In de bib zijn ook fundels en vertelplaten (eventueel met kamishibai) uitleenbaar.
  • Ontlening van alle materialen voor een termijn van 2 maanden.
  • Er kan een maximaal aantal van 50 materialen worden ontleend.
  • Beperking: Volwassen materialen kunnen niet worden ontleend met een klaskaart. Vertelplaten kunnen slechts voor 4 weken worden ontleend met een maximum van 2 per kaart.


Fundels

Fundels staat voor 'bundels vol fun', vooral gericht op kinderen van 3 tot 7 jaar, met als doel hun taalgevoeligheid te stimuleren.
Fundels zijn digitale prentenboeken aangevuld met verschillende activiteiten zoals schrijf-, lees-, spreek-, luister-, en rekenoefeningen en verschillende spelletjes. Deze Fundels kan je voor 4 weken ontlenen via de computer of tablet. 

Via Mijn.bibliotheek.be kan je in de klas of thuis het bijhorende programma in enkele stappen downloaden en installeren op jouw computer of tablet.
 

Verteltheatertjes

Voorlezen aan een groep kinderen wordt nog leuker met de 'Kamishibai'-vertelplaten. Terwijl de kinderen naar de grote prenten kijken, leest de voorlezer de tekst af aan de achterkant van de plaat. De platen hebben een standaard formaat. Ze kunnen gewoon worden vastgehouden door de ver-teller of worden gebruikt in een Kamishibai-theatertje. De bib heeft één theatertje beschikbaar voor uitleen. 

Op bestelling leveren we ook aan de uitleenposten. Onze baliemedewerkers helpen je graag verder. 
 

Kinder- en jeugdjury 

De meer dan 8000 kinderen en jongeren van de grootste leesclub van Vlaanderen bekronen elk schooljaar hun favoriete boeken. Ze gaan op zoek naar de beste kinder- en jeugdboeken in zes leeftijdsgroepen.

Jongeren en kinderen uit gans Vlaanderen komen gedurende een paar maanden een aantal keer samen om over hun favoriete boeken te spreken, leren en discussiëren. Als je als jurylid
alle boeken in jouw categorie hebt gelezen, mag je stemmen op je favoriete boek. In april-mei worden op verschillende plekken in Vlaanderen ontmoetingen georganiseerd met de genomineerde auteurs en illustratoren, en worden de winnaars bekend gemaakt!

Momenteel is er in klasverband een eerste Kinder- en Jeugdjury opgestart in De Haan. Ook als je niet met een leesgroepje kan meedoen, kun je zelf toch je stem uitbrengen als internet jurylid. Zelf meedoen, of met je klas deelnemen? Alle info vind je op www.kjv.be