Livre
Néerlandais

Verdeel en heers

Tom Clancy (auteur), Steve Pieczenik (auteur)
De Amerikaanse president wordt op allerlei manieren in diskrediet gebracht, terwijl er bovendien onrust ontstaat in het Midden-Oosten.
Titre
Verdeel en heers
Auteur
Tom Clancy Steve Pieczenik
Langue
Néerlandais
Titre original
Divide and conquer
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2000
269 p.
ISBN
90-229-8495-8

Commentaires

Het supergesofisticeerde inlichtingencentrum Op-center wordt operationeel van zodra er ergens in de wereld een gevaarlijke situatie ontstaat. Dit keer zijn de Kaspische zee en de Centraal-Aziatische GOS-republiek Azerbeidzjan het toneel voor een nieuw probleem. De internationaal bekende gangster Harpooner pleegt een aanslag op een olieboorplatform voor de kust van Azerbeidzjan. Dat platform behoort toe aan Iran en op die wijze wil hij een nieuw gewapend conflict in de regio genereren. De geheime diensten staan voor een raadsel en het Op-center zal nauw met zijn Russische tegenhanger moeten samenwerken om zicht op de zaak te krijgen.

Vrij snel verneemt Paul Hood, die na het mislukken van zijn huwelijk zijn ontslagaanvraag als hoofd van het centrum heeft ingetrokken, dat er meer aan de hand is. De vice-president van de Verenigde Staten heeft een aantal compromitterende contacten en Harpooner wordt in Moskou gesignaleerd. Door een gelukkig toeval slaagt Hood erin om de relatie tus…Lire la suite
Zevende deel in de Op-Center-serie over het semi-militaire instituut dat overal ter wereld optreedt tegen terrorisme. In deze aflevering verschaffen de Amerikaanse vice-president en twee topambtenaren de president doelbewust verkeerde informatie opdat hij zijn functie niet meer naar behoren kan uitoefenen. Tegelijkertijd zaaien ze met hulp van een misdadiger onrust in het Midden-Oosten. Als deze een boortoren laat ontploffen, kan er een oorlog ontstaan. Het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst die onraad vermoedt, werkt samen met de Russische dienst om de misdadiger onschadelijk te maken. Spannende en goed geschreven thriller. Storend element is het overdreven Amerikaanse chauvinisme van "bij ons is alles beter". Op het omslag een foto van een ontploffende boortoren. Normale druk.

À propos de Tom Clancy

CC BY-SA 2.0 - Image by Gary Wayne Gilbert

Thomas Leo Clancy Jr., dit Tom Clancy, né le 12 avril 1947 à Baltimore (Maryland), où il meurt le 1er octobre 2013, est un romancier américain. Ses romans d'espionnage, du genre techno-thriller ou thriller politique, sont technologiquement très documentés et tournent autour du milieu du renseignement américain, plus précisément la CIA — à l'exception de Tempête rouge — sur fond de guerre froide ou de terrorisme. Certains de ses romans connaissent des adaptations au cinéma, notamment À la poursuite d'Octobre rouge ou La Somme de toutes les peurs.

Il connaît un regain de popularité après les attentats du 11 septembre 2001, non seulement pour sa description préalable, très vraisemblab…En lire plus sur Wikipedia