Livre Néerlandais

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Sabine Dardenne (auteur), Marie-Thérèse Cuny (collaborateur)

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Sabine Dardenne (auteur), Marie-Thérèse Cuny (collaborateur)
Persoonlijk relaas van een jonge vrouw die op twaalfjarige leeftijd werd ontvoerd en seksueel misbruikt door de Belgische pedofiel en moordenaar Marc Dutroux.
Titre
Ik was twaalf en ik fietste naar school / Sabine Dardenne ; in samenwerking met Marie-Thérèse Cuny
Auteur
Sabine Dardenne
Collaborateur
Marie-Thérèse Cuny
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
J'avais douze ans, j'ai pris mon vélo et je suis partie à l'école...
Éditeur
Amsterdam: Pimento, 2007
221 p.
Note
Omslagondertitel : Tachtig dagen in de kelder van Dutroux
ISBN
90-499-9971-9

Aussi en format :

Livre: Néerlandais (autres éditions)

Commentaires

Op 28 oktober 2004 is Sabine Dardenne eenentwintig geworden. Als twaalfjarige werd ze op 28 mei 1996, op weg naar school door Marc Dutroux en zijn handlanger ontvoerd. Tachtig dagen bracht het kind door in een cel, leefde in mensonwaardige omstandigheden, werd het geïntimideerd, geterroriseerd en misbruikt. Het mag een wonder heten dat een jong meisje een dergelijke ervaring heeft kunnen doorstaan, zonder er zichtbare fysieke of mentale littekens aan over te houden. Dat het haar gelukt is, dankt ze ontegensprekelijk aan haar weerbaarheid en wilskrachtig karakter, of zoals ze het zelf stelt in haar relaas: "Ik was een vrij opstandig -- en in ieder geval behoorlijk eigenwijs -- meisje dat zich niet snel de kaas van het brood liet eten" en verder: "Bang als ik was bleef ik hem met vragen bestoken. 'Wanneer ga ik hier weg?' 'Wanneer zie ik mijn ouders terug?' En met eisen: 'Ik wil een kussen om te slapen, ik wil een wekker, wil iets anders eten, ik wil papier om te kunnen tekenen'..."
Lire la suite
Dit boek is een verslag van de ervaringen van Sabine Dardenne, een van de slachtoffers van Marc Dutroux, door haarzelf opgetekend. Ze beschrijft hoe ze is ontvoerd, opgesloten, en - in vage termen - het seksueel misbruik door Dutroux en wat voor effect dit alles op haar had. Opvallend is hoe haar ontvoerder het vertrouwen in haar omgeving (ouders) ondermijnde en zorgde voor een ambivalente relatie met hem. Ze wordt gered als hij een ander meisje (Leatitia) ontvoert en in hetzelfde huis opsluit. Na haar bevrijding beschrijft ze in globale termen wat er verder gebeurde (rechtszaak) en welke gevolgen de ontvoering en het misbruik voor haar hebben gehad. Hoewel het een huiveringwekkende ervaring is geweest en de poging van de schrijfster om dit te verwoorden op zichzelf bewonderenswaardig is, blijft de beschrijving oppervlakkig. Veel herhalingen in de inhoud; de stijl en het taalgebruik zijn zwak en dat geldt ook voor de analyse van de gevolgen. Daardoor draagt het boek (te) weinig bij aa…Lire la suite