Livre
Néerlandais

Mrs. Hudson en de vloek van de geesten

Martin Davies (auteur)

Mrs. Hudson en de vloek van de geesten

Genre:
De huishoudster van meesterspeurder Sherlock Holmes wordt te hulp geroepen bij de oplossing van het mysterie van een door een vloek achtervolgde handelaar.
Titre
Mrs. Hudson en de vloek van de geesten
Auteur
Martin Davies 1965-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Mrs. Hudson and the case of the spirit's curse
Éditeur
Amsterdam: Archipel, 2002
275 p.
ISBN
90-6305-036-4

Commentaires

Deze spannende debuutroman, die zowel qua stijl als decor aardig gesitueerd wordt in de Britse Victoriaanse periode (overgang van 19e eeuw naar 20e eeuw), geldt als een waarachtige verrassing, maar de voorplattekst (uiteraard om redenen van promotionele aard) verraadt een belangrijk element van de pointe. Mevrouw Hudson is een huishoudster die in Londen een prachtige staat van dienst heeft opgebouwd, maar die naar aanleiding van verschuivingen binnen de dienstregeling van haar opdrachtgevers werkloos wordt. Zij en het keukenhulpje Flotsam -- het meisje dat zij redde van gewisse verkommering in de Londense achterbuurten -- kijken uit naar een andere betrekking die hen door bemiddeling van een invloedrijke contactpersoon ook prompt wordt aangeboden. Beiden zullen voortaan in dienst treden voor twee mannen die hebben besloten kamers te delen op het adres: Bakerstreet 221 B. Hun opdrachtgevers zijn niemand minder dan Sherlock Holmes en Dr. Watson, deze laatste zonet teruggekeerd van de oo…Lire la suite
De meesterspeurder Sherlock Holmes en zijn helper Dr. Watson worden aan het eind van de 19e eeuw geconfronteerd met het vreemde verhaal van een uit de Oost teruggekeerde handelaar die zich in doodsgevaar bevindt vanwege een door de inheemse bevolking uitgesproken vloek. Mede dankzij de speurderstalenten van hun huishoudster, Mrs. Hudson, en de steun van haar hulpje kan de raadselachtige affaire opgelost worden. Een aardig debuut van de Britse BBC-nieuwsredacteur (1964), met een uitstekende schildering van het Victoriaanse Londen. De soms wat gezwollen taal (vertaling?) doet geen afbreuk aan de spanning en originaliteit van deze lezenswaardige speurdersroman. Donker omslag met gele en witte belettering en een afbeelding van twee vrouwenfiguren in een 19e-eeuwse keuken. Paperback; kleine druk.