Livre
Néerlandais

De erfpachters

John Grisham (auteur)
Gebeurtenissen tijdens het oogstseizoen op het platteland van Arkansas in 1952 veranderen het leven van een zevenjarige jongen en zijn familie voorgoed.
Titre
De erfpachters
Auteur
John Grisham
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A painted house
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2001
346 p.
ISBN
90-229-8538-5

Plusieurs langues:

Commentaires

De erfpachters is geïnspireerd op Grishams eigen kinderjaren in het landelijke Arkansas. De verteller is een zevenjarig kind, Luke Chandler, dat vanuit zijn ervaringen het dagelijkse harde leven op een katoenplantage vertelt. We schrijven 1952. Luke woont samen met zijn ouders en grootouders op een boerderij, waar alles rond katoen draait. Tijdens de periode dat men aan het oogsten van de katoen toe is, wordt de streek overspoeld door seizoenarbeiders. Dat zijn enerzijds de heuvelmensen, maar hun aantal vermindert alsmaar meer omdat ze lucratiever werk hebben gevonden, en anderzijds een groeiend aantal Mexicanen, die hier komen om zo veel mogelijk geld te verdienen. Op de sociale ladder komen de Mexicanen op de laatste plaats. In de streek zijn er slechts enkelen eigenaar van een boerderij en bijhorende landerijen, de meeste zijn erfpachters, of nog minder: deelpachters. Bij het gezin Chandler (erfpachters) komt het heuvelmensengezin Spruill kamperen, en een groep Mexicanen. I…Lire la suite
In navolging van zijn collega David Baldacci heeft Grisham, beroemd geworden door zijn enerverende rechtbankthrillers, een min of meer autobiografische roman geschreven over een jongen van zeven op een armoedige boerderij tijdens het oogstseizoen van de katoen in Arkansas in 1952. De komst van hillbillies en Mexicanen als tijdelijke arbeiders, een overstroming en andere gebeurtenissen veranderen het leven van de hele familie ingrijpend en voorgoed. Vlot geschreven - zoals verwacht mag worden - maar niet echt spannend. Een echte streekroman met wat gewelddadige trekjes, en daardoor niet zo geschikt voor jeugdige lezers. Het boek staat hoog genoteerd op de Engelstalige bestseller-lijsten. Normale druk.

À propos de John Grisham

John Grisham, né le 8 février 1955 à Jonesboro, dans l'Arkansas, est un écrivain américain, auteur de plusieurs romans policiers qui appartiennent au sous-genre du roman judiciaire, de récits qui décrivent le Sud rural des États-Unis et d'ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il est surtout connu pour ses romans qui ont été portés à l'écran, notamment La Firme (avec Tom Cruise et Gene Hackman), L'Affaire Pélican (avec Julia Roberts), L'Idéaliste (de Francis Ford Coppola, avec Claire Danes et Matt Damon), Le Client (avec Susan Sarandon et Tommy Lee Jones), Le Droit de tuer ? (avec Matthew McConaughey et Samuel L. Jackson) ou encore Le Maître du jeu (avec Dustin Hoffman et Gene Hackman).

Biographie

Ses parents sont de modestes baptistes ayant eu cinq enfants, John étant le de…En lire plus sur Wikipedia