Livre
Néerlandais

De deal

John Grisham (auteur)
Een Amerikaanse topadvocaat die veroordeeld is tot twintig jaar gevangenisstraf, wordt plotseling na zes jaar vrijgelaten.
Titre
De deal
Auteur
John Grisham
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The broker
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2005
328 p.
ISBN
90-229-8930-5 90-229-8931-3

Commentaires

Joel Backman, succesvol advocaat, was de tussenpersoon tussen computerfreaks die extreem revolutionaire en doeltreffende software voor spionagesatellieten hadden ontwikkeld en een aantal potentiële afnemers. Hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot twintig jaar maar zwijgt als vermoord en de software blijft spoorloos. De CIA heeft een plannetje: hem gratie verlenen, beschermen, volgen en zo te weten komen waar de software zich bevindt. Backman duikt verplicht onder in Italië, krijgt een nieuwe identiteit en probeert te overleven. Stapje bij stapje begrijpt hij hoe de vork aan de steel zit, schudt zijn beschermheren af en gaat de strijd aan met zijn vijanden, die hun beste huurmoordenaars op hem hebben afgestuurd.

Dit is een misser van formaat van Grisham. Het eerste deel van het boek leest als een reisgids waarbij we geen details over de Italiaanse geschiedenis bespaard worden. Backman moet Italiaans leren en flaneert met zijn leraar van het ene restaurant naar het andere waar…Lire la suite
Met nog veertien jaar opsluiting in een zwaarbewaakte gevangenis voor de boeg, wordt Joel Backman plotseling vrijgelaten. Ooit probeerde hij ultra-geheim materiaal te verkopen en werd op de huid gezeten door zowat alle geheime diensten. Om zijn leven veilig te stellen bekende hij schuld in een fraudeproces. Nu laat de CIA hem gaan in de hoop dat er weer jacht op hem gemaakt wordt om zo te kunnen ontdekken wie het op hem gemunt heeft. Onder valse naam woont Backman in Italië maar vermoedt meer dan de CIA lief is. Met veel vindingrijkheid bereidt hij zijn ontsnapping voor. Als dat lukt, zal hij met kracht terugslaan naar zijn vijanden. Dit is met gemak Grishams beste roman sinds The Firm. Overtuigende plot, sterke karakters, snelle actie en een alleszins boeiende hoofdpersoon, ook al omdat deze de lezers in het ongewisse laat over hetgeen hij op zijn kerfstok had. Het lijkt een regelrechte aanval op de corruptie en de werkwijze van de FBI en de Amerikaanse geheime diensten, waarbij de l…Lire la suite

À propos de John Grisham

John Grisham, né le 8 février 1955 à Jonesboro, dans l'Arkansas, est un écrivain américain, auteur de plusieurs romans policiers qui appartiennent au sous-genre du roman judiciaire, de récits qui décrivent le Sud rural des États-Unis et d'ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il est surtout connu pour ses romans qui ont été portés à l'écran, notamment La Firme (avec Tom Cruise et Gene Hackman), L'Affaire Pélican (avec Julia Roberts), L'Idéaliste (de Francis Ford Coppola, avec Claire Danes et Matt Damon), Le Client (avec Susan Sarandon et Tommy Lee Jones), Le Droit de tuer ? (avec Matthew McConaughey et Samuel L. Jackson) ou encore Le Maître du jeu (avec Dustin Hoffman et Gene Hackman).

Biographie

Ses parents sont de modestes baptistes ayant eu cinq enfants, John étant le de…En lire plus sur Wikipedia