Livre
Néerlandais

Turks fruit

Jan Wolkers (auteur)
Tragikomische episoden, vol erotiek, dood en ellende, uit de relatie tussen een kunstenaar en de vrouw die hem verliet.
Titre
Turks fruit
Auteur
Jan Wolkers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2005
189 p.
ISBN
90-290-6735-7 90-290-7703-4

Plusieurs formats:

Commentaires

Tieten-kont, tieten-kont, tieten-kont-kont-kont

Ze blijft Jan Wolkers' Turks fruit herlezen, 'een klassiek liefdesverhaal van een knetterende intensiteit', en toch komt Charlotte Van den Broeck er elke keer mee in conflict.

Olga Stabulas, dat lieve rooie dier. Dat rooie, mistige beest. De negentienjarige winkeliersdochter uit Alkmaar is misschien wel de bekendste muze uit de Nederlandstalige literatuur. Onvergetelijk rent ze met een klaproos tussen haar billen door het atelier in de Zomerdijkstraat in Amsterdam. Onsterfelijk ligt ze met dat bergeendje tussen haar borsten te slapen in de Hollandse duinen.

Een halve eeuw na verschijning, in de negenenvijftigste druk van Turks fruit, is Olga nog precies zoals ze was. Onweerstaanbaar. Wolkers schiep met haar een personage van een sacrale vleselijkheid. Ze is de ultieme geliefde, die zoals het ultieme geliefden betaamt, in de tijd wordt bevroren door een vroegtijdige, tragische dood.

Het scheurt me weer aan stukken. Keer op keer zit ik te janken bij het slothoofdstuk. Rosa Turbinata. Hoe vaak ik het boek ook herlees, ik geraak maar niet op het einde voorbereid. Doodgaan lijkt nog oneerlijker als er zo'n gulzig leven aan voorafgaat.

Gek…Lire la suite

In de naoorlogse Nederlandse literatuur wordt Jan Wolkers vaak gerekend tot 'De Grote Vier', samen met W.F. Hermans, Harry Mulisch en Gerard Reve. In zijn vroege romans rekent Wolkers steevast af met zijn jeugd onder een autoritaire vader in een streng gereformeerd milieu. Allerminst schrikt Wolkers ervoor terug om provocerend de wreedheden en de seksuele handelingen tot in het kleinste detail te beschrijven en met eenzaamheid te sauzen.

Turks fruit, Wolkers' roman die in 1969 voor de eerste keer verscheen, groeide onmiddellijk uit tot een ware bestseller die in 1973 even succesrijk verfilmd werd door Paul Verhoeven. Turks fruit is het verhaal over de relatie tussen een beeldhouwer en zijn vrouw Olga. De ik-figuur ontmoet de aantrekkelijke roodharige Olga, wanneer hij staat te liften en door haar wordt opgepikt. Deze autorit loopt uit op een onstuimige vrijpartij waarbij de penis van de ik-figuur in zijn rits vastraakt. Hilariteit en pijn alom en tot overmaat van …Lire la suite
De tragi-komische episoden in deze autobiografisch getinte roman, vol van erotiek, dood en ellende, komen voort uit de relatie van de verteller, een beeldend kunstenaar, met de vrouw die hem verliet. Deze wilde, brutale, levendige en dan weer verlegen, gevoelig geschreven roman is één van Jan Wolkers' beste. Door de zeer succesvolle verfilming kwam dit boek nog meer in de publiciteit. Normale druk.

À propos de Jan Wolkers

CC-BY-SA-3.0 - Image by Harry Cock

Jan Hendrik Wolkers, né à Oegstgeest le 26 octobre 1925 et mort à Westermient (île de Texel) le 19 octobre 2007, est un écrivain et artiste néerlandais.

Il est considéré comme l'un des grands de la littérature néerlandaise d'après-guerre avec Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve et Hella Haasse.

Biographie

Les parents de Jan Wolkers sont des protestants reformés d'Amsterdam. Ils ont onze enfants, dont Jan est le troisième. Avant la guerre 40-45 son père tient une petite épicerie. Il se distancie dès son adolescence du milieu étroit de son enfance.

Jan Wolkers va quelques années à l'école secondaire, mais doit très tôt aider à l'épicerie. Ensuite il est aide-soignant des animaux du laboratoire de l'université de Leyde, jardi…En lire plus sur Wikipedia