Livre
Néerlandais

De avonden : een winterverhaal

Gerard Reve (auteur)

De avonden : een winterverhaal

Titre
De avonden : een winterverhaal
Auteur
Gerard Reve
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
287 p.
ISBN
9789023476672 (hardback)

Commentaires

Met onbekende bestemming

Aan de vooravond van de viering van 75 jaar bevrijding bespreekt Onno Blom acht literaire boeken die het beeld van de Duitse bezetting in Nederland hebben bepaald. Vandaag: De ondergang van de familie Boslowits van Gerard Reve.

De ondergang van de familie Boslowits, het debuut van Gerard Kornelis van het Reve, heeft lange tijd in de schaduw gestaan van zijn andere werk, maar het is een van de meest weerloze en weemoedige verhalen die er over de oorlog zijn geschreven.

Het verhaal is een hartverscheurend voorbeeld van de kunst van het zwijgen: een Joods gezin wordt vervolgd en weggevoerd, maar Reve vertelt het op ondramatische, haast vederlichte wijze - waardoor het nóg harder aankomt.

In december 1946 verscheen De ondergang van de familie Boslowits in het literaire tijdschrift Criterium onder de schuilnaam Simon van het Reve, waaronder in 1947 ook de roman De avonden werd gepubliceerd. In 1950 werd het verhaal door De Bezige Bij als afzonderlijk boekje uitgegeven en Geert van Oorschot gaf het daarna jarenlang uit samen met Werther Nieland.

Reve was bij de verschijning van zijn literaire debuut leerling-journalist bij Het Parool en nog niet 'wereldberoemd in Noord- en Zuid-Holla…Lire la suite

De drie en twintigjarige schrijver wil in dit beklemmende verhaal, dat de omvang bereikt van een normale roman, de geestelijke nood tonen van de naoorlogse tijd, in het bijzonder van hen, die in de oorlog volwassen werden. In tien opeenvolgende avonden zien wij de hoofdpersoon, een eenzaam, jong kantoorbediende in Amsterdam, bezoeken afleggen bij oude schoolvrienden van het gymnasium. Allen hebben uit de oorlog, die -- als een gevaarlijk spook -- bijna nergens wordt genoemd, de ontgoocheling, het cynisme, het gebrek aan vertrouwen en de onmacht overgehouden. [...] Nergens laat Van het Reve zich verleiden tot heftige beschrijvingen, hij moraliseert nooit, maar men voelt zijn gevoeligheid door het cynisme heen breken. Het is een verhaal als een nachtmerrie, waaruit men echter -- en dat is te danken aan de positieve levensopvattingen van de auteur -- versterkt ontwaakt." (Uit de aanbiedingsfolder van De Avonden, november 1947).

Flink meer dan een halve eeuw oud is De avo…Lire la suite
Herdruk van de veelbesproken eerste roman (1947) van Gerard Reve (1923-2006) over Frits van Egters. Deze jongeman in naoorlogs Amsterdam voelt zich rond Kerstmis beklemd door zijn kleinburgerlijke omgeving en door zwartgallige gedachten. Nachtmerries plagen hem en in zijn sociale contacten spelen onuitgesproken, nog maar halfbewuste verlangens mee. De auteur zelf heeft zich wel eens wat ongemakkelijk gevoeld bij alle aandacht voor dit jeugdwerk. Inderdaad lijkt het naar stijl en inhoud naast het geraffineerde latere werk op een aandoenlijk stuntelende halfwas, maar juist in die halfwas hebben vele andere halfwassen zich herkend. Een tijdsbeeld dat door de authenticiteit de tijd overleeft.

À propos de Gerard Reve

Gerard Kornelis van het Reve est un écrivain néerlandais né le 14 décembre 1923 à Amsterdam, mort le 8 avril 2006 à Zulte en Belgique.

Biographie

Il signe ses premières œuvres Simon van het Reve, avant de choisir le pseudonyme Gerard Reve.

Il fait partie des trois auteurs majeurs de la littérature néerlandaise d'après-guerre avec Willem Frederik Hermans et Harry Mulisch. Sa nouvelle Werther Nieland (1949) bouscula le milieu littéraire de son pays. Elle est considérée aujourd'hui comme un chef-d'œuvre à l'égal de son roman majeur Les Soirs (De avonden), paru en 1947.

Son roman De vierde man (Le Quatrième Homme, 1981) est adapté au cinéma, en 1983, par Paul Verhoeven, sous le titre En lire plus sur Wikipedia