Bande dessinée
Néerlandais

Het manuscript

Frank Giroud (auteur), Béhé (auteur)
Sujet supplémentaire
Manuscripten, Thrillers, misdaad
Titre
Het manuscript / [scen.] Giroud ; [tek.] Béhé
Auteur
Frank Giroud 1956- Béhé
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le manuscript
Éditeur
Brussel: Glénat Benelux, 2001
56 p. : ill.
ISBN
9789069692661

Commentaires

'De tien geboden' is een nogal indrukwekkende reeks, een decaloog, van de hand van tien tekenaars, maar slechts één scenarist. Frank Giroud is bekend van de reeksen 'Missouri en Eva K.' en recentelijk 'Mandrill', maar in ons taalgebied vooral van zijn scenario's voor Lax in diens Vrije Vlucht-parels Het ibismeisje, Vergeten in Amman en Azrayen. Giroud is historicus, reiziger en verteller, en laat zijn talenten mooi samenkomen in dit indrukwekkende project. De reekstitel refereert niet aan de geboden van Mozes maar aan een onbekende islamitische versie, door Mohammed geschreven op een kamelenschouder en gereproduceerd in een vroeg 19e-eeuws manuscript, Nahik, dat in alle delen van deze cyclus het centrale gegeven is. Het is een bijzonder werk, vol wijsheid en mysterie en met een enorme impact op wie het in zijn bezit krijgt. De albums zullen andere thema's aan bod laten komen in een volledig andere setting en telkens zal het boek op een andere manier een rol spel…Lire la suite
Eerste deel van een nieuwe stripserie die uit tien delen zal gaan bestaan, in overeenstemming met de tien geboden die volgens dit stripverhaal op een schouderblad van een kameel werden aangebracht en op de profeet Mohammed zouden teruggaan. In een oud manuscript, Nahik genaamd, bevindt zich een tekening van dit bot plus een bericht hoe het tijdens Napoleons expeditie in Egypte werd teruggevonden. In elk deel wordt één gebod nader uitgewerkt in verhaalvorm. In dit eerste deel gaat het om het gebod 'Gij zult niet doden!'. Het manuscript Nahik komt op het bureau van een jonge redacteur met literaire ambities, maar niet al te veel talent. Hij doet alsof hij de tekst zelf heeft geschreven en wordt zo beroemd. Hij wint bovendien zijn verloren geliefde ermee terug. Maar dan ontdekt een andere vrouw zijn geheim en begint de weg van zijn ondergang, waarbij een seriemoordenaar een rol speelt. In realistische stijl getekend, ingekleurd stripverhaal met kwaliteit. Bevat echter erotische en gruwel…Lire la suite

À propos de Frank Giroud

CC BY-SA 3.0 - Image by Esby (talk) 21:04, 23 June 2010 (UTC)

Frank Giroud, né le 3 mai 1956 à Toulouse et mort le 13 juillet 2018 à Montélimar, est un scénariste de bande dessinée français.

Biographie

Frank Norbert Henri Giroud-Bit, dit Frank Giroud, réussit en 1977 le concours de l'École nationale des chartes, dont il démissionne sans obtenir le diplôme d'archiviste paléographe.

Après avoir obtenu un mémoire de maîtrise en histoire (1981), et passé l'agrégation d'histoire, il a enseigné cette discipline à Milan, puis Grenoble et accompagné de nombreux voyages organisés, ce qui lui a permis de connaître de nombreux pays et cultures. Très jeune, il écrit pour la bande dessinée et se consacre totalement au métier de scénariste à partir du succès de Louis la Guigne.

À signaler également ses inc…En lire plus sur Wikipedia