Bande dessinée
Néerlandais

De wreker

Frank Giroud (scénariste), Bruno Rocco (dessinateur)
Sujet supplémentaire
Thrillers, misdaad, Manuscripten
Titre
De wreker / [scen.] Giroud ; [tek.] Rocco
Scénariste
Frank Giroud 1956-
Dessinateur
Bruno Rocco
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le vengeur
Éditeur
[Brussel]:: Glénat Benelux, 2002
56 p. : ill.
ISBN
9789069692890

Commentaires

Het originele idee achter 'De tien geboden' heeft scenarist Giroud geen windeieren gelegd. Zijn verhalen, die los-vast draaien om het wonderlijke manuscript (de Nahik) dat alle disciplines lijkt te verbinden en impact heeft dan wel getuige is van vele levens in verschillende tijdperken, is een voltreffer. Veel heeft ook te maken met de keuze van de tekenaars, die perfect sferen en plot leken aan te voelen in de eerste vier delen. In dit vijfde deel (gebod: 'Gij zult vijanden vergeven') moet Rocco de lotgevallen van de Armeense diaspora aan het begin van deze eeuw verbeelden.

Tijdens de genocide van de Armeniërs door de Turken in de Eerste Wereldoorlog weten de jongens Missak en Aram als enigen van hun familie te ontkomen; de eerste krijgt van zijn moeder de Nahik mee. In het naoorlogse Berlijn ziet hij Aram terug, die lid is van een Armeense verzetsbeweging die Turkse oorlogsmisdadigers elimineert. Aan de andere kant beweegt hij zich als kunststudent ook in het vitale milieu u…Lire la suite
De realistische in het heden spelende stripreeks "De tien geboden" heeft als leidend thema de visie van de profeet Mohammed op deze geboden, die een samenvatting van zijn leer bieden. Deel 5 heeft als ondertitel " Gij zult uw vijanden vergeven". Berlijn 1922. Zeven jaar na de volkerenmoord op de Armeniërs door Turkse troepen maakt een groep overlevenden fanatiek jacht op de kopstukken, die verantwoordelijk waren voor deze genocide. Een jonge Armeniër, die het bloedbad van 1915 eveneens heeft overleefd, wil zich laten gelden door een beul van het Turkse leger te doden. Behalve zijn charmes zet hij ook het bezit van een bijzonder boek in. Evenals in de voorgaande delen speelt het mysterieuze boek Nahik, afkomstig uit de eerste helft van de 19de eeuw, een prominente rol. Degene, die kennis heeft van de inhoud, maar niet leeft volgens het daarin gestelde, zal dat uiteindelijk met de dood bekopen. Er is ook hier weer sprake van chemie tussen scenarist en tekenaar. De hoofdpersonen worden g…Lire la suite

À propos de Frank Giroud

CC BY-SA 3.0 - Image by Esby (talk) 21:04, 23 June 2010 (UTC)

Frank Giroud, né le 3 mai 1956 à Toulouse et mort le 13 juillet 2018 à Montélimar, est un scénariste de bande dessinée français.

Biographie

Frank Norbert Henri Giroud-Bit, dit Frank Giroud, réussit en 1977 le concours de l'École nationale des chartes, dont il démissionne sans obtenir le diplôme d'archiviste paléographe.

Après avoir obtenu un mémoire de maîtrise en histoire (1981), et passé l'agrégation d'histoire, il a enseigné cette discipline à Milan, puis Grenoble et accompagné de nombreux voyages organisés, ce qui lui a permis de connaître de nombreux pays et cultures. Très jeune, il écrit pour la bande dessinée et se consacre totalement au métier de scénariste à partir du succès de Louis la Guigne.

À signaler également ses inc…En lire plus sur Wikipedia