Bande dessinée
Néerlandais
Sujet supplémentaire
Thrillers, misdaad, Manuscripten
Titre
De ruil / [scen.] Giroud ; [tek.] Mounier
Scénariste
Frank Giroud 1956-
Dessinateur
Alain Mounier
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L'echange
Éditeur
[Brussel]:: Glénat Benelux, 2002
56 p. : ill.
ISBN
9789069693033

Commentaires

De jaren '80 van de 19e eeuw. Op een transatlantische pakketboot ontmoeten twee Egyptische families elkaar toevallig. De vrouwen zijn beiden zwanger, een aanleiding om klassenverschillen te vergeten. De arme emigranten krijgen zelfs de Nahik cadeau, het wonderlijk manuscript met zowel kunstwerken, de tien geboden van Mohammed enz. Beide vrouwen bevallen maar daarna vergaat het schip. Twintig jaar later in New York hebben de rijke Egyptenaars het ver geschopt. Alices vader heeft een politieke carrière, haar moeder daarentegen is aan de drank. Alice zelf is een rebel; zij baalt van het milieu van de nouveaux riches en schiet meer en beter op met haar tekenlerares Meg. Samen vinden ze de Nahik maar die ontglipt hen, om later bij haar vader op te duiken. De afwijzende reacties van haar ouders leiden tot een onderzoek door de dochter, dat tragedies en trauma's van de schipbreuk naar boven brengt. Dit aanvankelijk realistische verhaal gaat halverwege nog over de rooie en lijkt meer een grot…Lire la suite
De realistische stripreeks "De tien geboden" heeft als leidend thema de visie van de profeet Mohammed op deze geboden, die een samenvatting van zijn leer bieden. Deel 6 heeft als ondertitel "Gij zult uw vader en uw moeder eren". New York 1902. Een jonge vrouw, opgegroeid in een rijk kolonistenmilieu, kijkt terug op de eerste twintig jaar van haar beschermde leven. Om duidelijkheid te krijgen over haar afkomst duikt zij in het verleden van haar ouders. Daarbij stuit zij op een verschrikkelijke gebeurtenis die plaats heeft gevonden tijdens de ondergang van het schip dat haar familie naar Amerika zou vervoeren. Evenals in de vijf voorgaande delen is er voor de inhoud van het mysterieuze boek Nahik, afkomstig uit de eerste helft van de 19de eeuw, een bindende rol weggelegd. In deze sfeervolle stripreeks weet de auteur de per album wisselende tekenaars te inspireren tot het leveren van een topprestatie. Er is oog voor details, hoofdpersonen zijn geen sjablonen en er is een juiste verhoudin…Lire la suite

À propos de Frank Giroud

CC BY-SA 3.0 - Image by Esby (talk) 21:04, 23 June 2010 (UTC)

Frank Giroud, né le 3 mai 1956 à Toulouse et mort le 13 juillet 2018 à Montélimar, est un scénariste de bande dessinée français.

Biographie

Frank Norbert Henri Giroud-Bit, dit Frank Giroud, réussit en 1977 le concours de l'École nationale des chartes, dont il démissionne sans obtenir le diplôme d'archiviste paléographe.

Après avoir obtenu un mémoire de maîtrise en histoire (1981), et passé l'agrégation d'histoire, il a enseigné cette discipline à Milan, puis Grenoble et accompagné de nombreux voyages organisés, ce qui lui a permis de connaître de nombreux pays et cultures. Très jeune, il écrit pour la bande dessinée et se consacre totalement au métier de scénariste à partir du succès de Louis la Guigne.

À signaler également ses inc…En lire plus sur Wikipedia