Bande dessinée
Néerlandais
Sujet supplémentaire
Thrillers, Manuscripten, misdaad
Titre
De meteoor / scen. Giroud ; tek. Charles
Scénariste
Frank Giroud 1956-
Dessinateur
Jean-François Charles
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le météore
Éditeur
Brussel: Glénat Benelux, 2001
47 p. : ill.
ISBN
9789069692685

Commentaires

Girouds reeks 'De tien geboden' blijft voor uitstekende albums zorgen. De auteur heeft echt een heel goed evenwicht gevonden tussen het centrale gegeven, de rode draad, die vrij discreet en toch functioneel blijft, en sterke oneshotscenario's. De meteoor is een wat ouderwetse whodunit in een extreme huis clos-omgeving. Eind jaren '50 in Griekenland. Een psychopaat vermoordt de kerstman in een psychiatrische instelling en weet zo te vluchten. Ondertussen verzamelt een groepje internationale wetenschappers: ze gaan richting een meteorenklooster, waar zich de Nahik zou bevinden. Dat multidisciplinaire en unieke geschrift met zijn Arabische wijsheid en islamitische 10 geboden oefent op velen aantrekkingskracht uit. Het groepje intellectuelen heeft met behoorlijk wat problemen te kampen en er valt zelfs een dode. Maar de deelnemers, die elkaar eigenlijk helemaal niet kennen, zitten pas goed in de problemen als in het rotsklooster de horror toeslaat. De politie is er ondertussen van …Lire la suite
In het derde deel van de ambitieus opgezette serie 'De tien geboden' staat wederom het geheimzinnige en verloren gewaande boek 'Nahik' centraal. Dit boek zou een aanvulling zijn op de Koran en zou de islamitische regels drastisch kunnen veranderen. In 'De meteoor' trekt een groep wetenschapsbeoefenaars aan het einde van de jaren vijftig richting een Grieks-orthodox klooster waar zich het boek zou bevinden. Het klooster is gelegen in het legendarische Meteora en bovenop een steile berg gebouwd. Onder de groep bevindt zich echter een seriemoordenaar, maar wie? Net als de eerste twee delen is ook 'De meteoor' weldadig fraai uitgegeven, wordt het verhaal degelijk verteld (al is het in het begin nogal rommelig met een soort Griekse kerstman) en is het door een professional getekend. 'De tien geboden' is geen serie die sprankelt door vernieuwing, maar is een degelijke, goede serie.

À propos de Frank Giroud

CC BY-SA 3.0 - Image by Esby (talk) 21:04, 23 June 2010 (UTC)

Frank Giroud, né le 3 mai 1956 à Toulouse et mort le 13 juillet 2018 à Montélimar, est un scénariste de bande dessinée français.

Biographie

Frank Norbert Henri Giroud-Bit, dit Frank Giroud, réussit en 1977 le concours de l'École nationale des chartes, dont il démissionne sans obtenir le diplôme d'archiviste paléographe.

Après avoir obtenu un mémoire de maîtrise en histoire (1981), et passé l'agrégation d'histoire, il a enseigné cette discipline à Milan, puis Grenoble et accompagné de nombreux voyages organisés, ce qui lui a permis de connaître de nombreux pays et cultures. Très jeune, il écrit pour la bande dessinée et se consacre totalement au métier de scénariste à partir du succès de Louis la Guigne.

À signaler également ses inc…En lire plus sur Wikipedia