Bande dessinée
Néerlandais

De eed

Frank Giroud (scénariste), TBC (dessinateur)
Sujet supplémentaire
Thrillers, misdaad, Manuscripten
Titre
De eed / [scen.] Giroud ; [tek.] TBC
Scénariste
Frank Giroud 1956-
Dessinateur
TBC 1964-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le serment
Éditeur
Brussel: Glénat Benelux, 2001
55 p. : ill.
ISBN
9789069692876

Commentaires

'Gij zult geen valse getuigenissen afleggen', zegt het vierde gebod van de islamitische tien geboden in de Nahik. In De eed is er iemand die niet handelt naar dit voorschrift. Een hopeloze liefde tijdens het interbellum in Bosnië doet Davor Stimac naar het habijt grijpen. Na de oorlog duikt hij op in bezet Oostenrijk, op zoek naar een vluchteling in een kamp. Hij heeft een Italiaans paspoort voor zijn schoolvriend, zwager en oorlogsmisdadiger Vilko, die hij in het Vaticaan immuniteit bezorgt. Vilko, die Davor de Nahik schenkt (wat zware gevolgen zal hebben), wordt ook door de partizanen gezocht. Het lot wil dat het Milena is, Davors jeugdliefde, die opduikt in Rome. Tegenover haar pleegt hij meineed door te zweren dat hij zijn zwager geen bescherming biedt. Milena heeft echter Safet te betreuren, een andere vriend van hun oude groepje, en houdt Vilko verantwoordelijk voor zijn dood. Haar woede en haat, een Amerikaans infiltrant, en Davors losgeslagen gevoelens, zorgen voor de …Lire la suite
De realistische in het heden geplaatste stripreeks "De tien geboden" heeft als leidend thema de visie van de profeet Mohammed op deze geboden, die een samenvatting van zijn geloofsleer bieden. Deel 4 heeft als motto "Gij zult geen valse getuigenissen afleggen". Mostar, Bosnië. Teleurgesteld door een verloren liefde treedt een jonge man pal voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in in een rooms-katholieke orde. Na de oorlog komt hij in Rome als priester in de problemen door een dubieuze rol bij de reddingspoging van zijn foute Kroatische zwager. Evenals in de drie voorgaande delen speelt het mysterieuze boek Nahik, afkomstig uit de eerste helft van de negentiende eeuw, een prominente rol. Hij die kennis heeft genomen van de inhoud en niet leeft volgens het daarin gestelde, zal dat met de dood moet bekopen. Er is in het scenario een sterke opbouw van het spanningsveld en er is sprake van chemie tussen tekenaar en scenarist. De serie is prestigieus van opzet. De albums hebben een …Lire la suite

À propos de Frank Giroud

CC BY-SA 3.0 - Image by Esby (talk) 21:04, 23 June 2010 (UTC)

Frank Giroud, né le 3 mai 1956 à Toulouse et mort le 13 juillet 2018 à Montélimar, est un scénariste de bande dessinée français.

Biographie

Frank Norbert Henri Giroud-Bit, dit Frank Giroud, réussit en 1977 le concours de l'École nationale des chartes, dont il démissionne sans obtenir le diplôme d'archiviste paléographe.

Après avoir obtenu un mémoire de maîtrise en histoire (1981), et passé l'agrégation d'histoire, il a enseigné cette discipline à Milan, puis Grenoble et accompagné de nombreux voyages organisés, ce qui lui a permis de connaître de nombreux pays et cultures. Très jeune, il écrit pour la bande dessinée et se consacre totalement au métier de scénariste à partir du succès de Louis la Guigne.

À signaler également ses inc…En lire plus sur Wikipedia