Livre
Néerlandais
Een Parijse man droomt dat hij de rei͏̈ncarnatie is van de kwaadaardige oom van een beroemde Tibetaanse kluizenaar; hij kan slechts van die nare droom afkomen door hem duizendmaal te vertellen.
Sujet
Boeddhisme
Titre
Milarepa
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Milarepa
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2005
75 p.
ISBN
90-450-0467-4

Commentaires

Als eerste novelle in zijn 'Cyclus van het onzichtbare' (een rondje wereldgodsdiensten) publiceerde Schmitt (1960) het filosofisch getoonzette "Milarepa" (1999): de geschiedenis van een Tibetaanse yogi (1052-1135) en diens relatie tot het boeddhisme. Na de ondergang van zijn familie, te wijten aan zijn kwaadaardige oom, kiest Milarepa eerst voor wraak en vervolgens voor een leerschool bij Marpa, de vertaler, die hem onderwijst in het goede en de weg wijst naar onthechting en geluk, naar de erkenning dat alles slechts illusie is. Ter zuivering van zijn ziel zal de boosaardige oom honderdduizend keer het verhaal van Milarepa moeten vertellen om de eindeloze kring van wedergeboorten te doorbreken. Dit zou de honderdduizendste keer zijn, hoopt Simon, een 38-jarige Parijzenaar, in wie de oom zich nu manifesteert. De absurditeit van het mens-zijn is weer eens kernachtig en subtiel toegelicht, al speelt het sentiment hier een geringere rol dan in de volgende (al eerder in vertaling verschene…Lire la suite

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge, traduit en 46 langues et joué dans plus de 50 pays.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques ; de plus, son père fut champion universitaire de France en boxe et sa mère championne de course à pied,. Son grand-père était artisan joaillier.

Dans l'édition « Classiques & contemporains » de La Nuit de Valognes, il est déclaré que Schmitt se peint lui-même comme un adolescent rebelle, ne supportant pas les idées reçues et parfois victime d'accès de…En lire plus sur Wikipedia