Lezen, een gebruiksaanwijzing : de wereldliteratuur in vijftig personages

Dirk Leyman (auteur), Brecht Evens (dessinateur), Charlotte Van Hacht (collaborateur)

Lezen, een gebruiksaanwijzing : de wereldliteratuur in vijftig personages

Vijftig stukken waarin evenzovele romanpersonages en de echte mensen die voor hen model hebben gestaan de revue passeren.
Titre
Lezen, een gebruiksaanwijzing : de wereldliteratuur in vijftig personages
Auteur
Dirk Leyman
Dessinateur
Brecht Evens
Collaborateur
Charlotte Van Hacht Christophe Vekeman
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Polis, 2015
317 p. : ill.
ISBN
9789463100038 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

De kunst van het grasduinen

LITERATUURGESCHIEDENIS. Soms loont het zeer de moeite in te zoomen op de relatie tussen romanpersonages en de mensen naar wie ze gemodelleerd zijn. Dirk Leyman bewees het in deze bijlage, en nu ook in een intrigerend boek.

Even een misverstand ophelderen. Dat Lezen, een gebruiksaanwijzing van Dirk Leyman voortkomt uit een artikelenreeks in deze boekenbijlage betekent niet dat de auteur of zijn uitgever de stukken snel snel van een omslag hebben voorzien om ze (net op tijd) te slijten op de Boekenbeurs.

In het katern kreeg Leyman voor zijn rubriek over romanpersonages een jaar lang elke week de achterpagina, die hij deelde met tekenaar Brecht Evens. In een vijftigtal afleveringen, waarvoor Leyman assistentie kreeg van Charlotte Van Hacht en Christophe Vekeman, maakte de lezer kennis met een eigenzinnige serie figuren, van D'Artagnan en Emma Bovary tot Tsjip en Maria Turner.

'Week na week zagen we ons geconfronteerd met een embarras du choix, zodat de keuze van de personages en boeken uit de Nederlandse en de wereldliteratuur bijna organisch groeide, soms met een link naar de actualiteit, soms ruim baan gevend aan pittige anekdotiek, een andere keer eerder inzoomend op het bijzondere proc…Lire la suite

Dirk Leyman (met tekeningen van Brecht Evens) Lezen. Een gebruiksaanwijzing. De wereldliteratuur in vijftig personages

Hoe inspiratie precies werkt, is moeilijk te achterhalen. Karl May kwam de oceaan niet over, maar mocht zich wel de bedenker van Winnetou en Old Shatterhand noemen. Ook Gentenaar John Flanders (die u misschien als Jean Ray kent) fantaseerde er duchtig op los over landstreken waar hij nog nooit voet ...

Hoe inspiratie precies werkt, is moeilijk te achterhalen. Karl May kwam de oceaan niet over, maar mocht zich wel de bedenker van Winnetou en Old Shatterhand noemen. Ook Gentenaar John Flanders (die u misschien als Jean Ray kent) fantaseerde er duchtig op los over landstreken waar hij nog nooit voet aan de grond had gezet. Research, daar deden schrijvers als May en Flanders amper aan. Als het verhaal maar lekker liep.

Het kan ook anders. VoorLezen. Een gebruiksaanwijzing ging literair journalist en recensent Dirk Leyman net op zoek naar mensen die de inspiratie leverden voor klassiek geworden personages uit de wereldliteratuur. Soms zijn de inspiratiebronnen nog heel duidelijk in de literaire karakters te herkennen, op andere momenten is er veeleer sprake van onrechtstreekse beïnvloeding. De stukken van Leyman, oorspronkelijk als een reeks in De Morgen verschenen, gaan uiteindelijk vooral over de genese van literaire meesterwerken. Waarbij Leyman wel me…Lire la suite

In dit mooi uitgegeven boek behandelt de Vlaamse auteur en journalist Dirk Leyman (1965-) vijftig romanpersonages en beschrijft daarbij de 'echte mensen' die voor hen model hebben gestaan. Zo passeren o.a. Alice in Wonderland, d'Artagnan, Blauwbaard, Madame Bovary, Robinson Crusoe, Victor Frankenstein, Jay Gatsby, Dorian Gray, Heathcliff, Sherlock Holmes, Dr Jekyll (en Mr Hyde), Kuifje en Moby Dick de revue, alsmede andere personages uit het werk van Grunberg, Verne, Thomas Mann, Bukowski, Joyce, De Beauvoir, Coetzee, Garcia Márquez, Boon, Nescio, Pasternak, Murakami, Palmen, Goethe, Camus, Kerouac, Zola, Orwell, Ibsen, Wolkers, Woolf, Voltaire, Nabokov, Reve, Mulisch, Claus, Hermans, Campert, Elsschot en Perec. De schrijver kent zijn klassiekers en voert een vlotte pen, zodat dit een leuk blader- en koffietafelboek met vijftig onderhoudende stukjes inclusief evenzovele kleurige illustraties en (korte) fragmenten uit de besproken romans is geworden.

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque