Livre
Néerlandais
Als een Duitse soldaat in 1942 met de handschoen een Berlijnse typiste trouwt, is het de vraag of hun huwelijk toekomst heeft.
Titre
De volmacht
Auteur
Audrey Magee
Traducteur
Ireen Niessen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The undertaking
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2014
255 p.
ISBN
9789041423726 (paperback)

Commentaires

Bevroren sprinkhanen

InThe undertaking van Audrey Magee is Peter Faber een Duitse soldaat aan het front in Rusland. Hij trouwt met een hem onbekende Berlijnse. Het gearrangeerde huwelijk levert hem verlof op. Zijn bruid, Katharina Spinell, zou bij zijn overlijden een weduwepensioen ontvangen. Zij kiest hem vanwege de aders op zijn handen, ...

InThe undertaking van Audrey Magee is Peter Faber een Duitse soldaat aan het front in Rusland. Hij trouwt met een hem onbekende Berlijnse. Het gearrangeerde huwelijk levert hem verlof op. Zijn bruid, Katharina Spinell, zou bij zijn overlijden een weduwepensioen ontvangen. Zij kiest hem vanwege de aders op zijn handen, die goed zichtbaar zijn op de foto, hij is aangenaam verrast door hoe ze er in het echt uitziet. Wanneer de twee elkaar in Berlijn ontmoeten in de flat van haar verstikkende ouders, bloeit er, tot hun beider verbazing, echte liefde op.

Magee schrijft in korte, eenvoudige zinnen die elliptisch aandoen. Conversaties aan het front over de zin en onzin van een trek naar het oosten lijken bij momenten geplukt uitWachten op Godot.

De Spinells ruilen hun beschroomde vertrekken in voor een riante flat met weelderige balkons. De vader is maatjes met een kopstuk van de nazi's, hij vocht samen met de man tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Peter Faber trekt dieper …Lire la suite

De Duitse onderwijzer Peter Faber, soldaat in het nazileger dat Rusland wil veroveren, trouwt in 1942 met de handschoen de Berlijnse typiste Katharina Spinell, zodat hij tien dagen huwelijksverlof krijgt en weg is van het Russische front. In Berlijn valt Katharina mee en op zijn via haar felle nazivader verdubbelde verlof, worden ze verliefd. Als hij terug is aan het front schrijft Katharina dat ze zwanger is en nu met haar ouders woont in het luxe appartement van een gedeporteerd joods gezin. Als de baby er is houdt Peter zich op de been met foto’s van vrouw en zoon. Tot het leger vast komt te zitten bij Stalingrad en hij krijgsgevangen wordt genomen. Katharina neemt aan dat hij is omgekomen en vindt een oplossing, tot de Russen Berlijn innemen. De Ierse journaliste debuteert met deze goedbesproken en goedvertaalde roman. Daarin laat ze indringend, heel boeiend en opvallend goed zien hoezeer de oorlog ingreep in het leven van de Duitse bevolking en vooral hoe mensen door de omstandig…Lire la suite