Livre
Néerlandais

Een vreemd gezicht

Åke Edwardson (auteur)
Een gruwelijke moord op een echtpaar stelt het geduld en de vaardigheden van rechercheur Winter van de politie van Göteborg zwaar op de proef.
Sujet supplémentaire
Thrillers, DET, Detective, Romans, Zweedse letterkunde
Titre
Een vreemd gezicht
Auteur
Åke Edwardson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Sol och skugga
Éditeur
Utrecht: Signature, 2003
377 p.
ISBN
90-5672-080-5

Commentaires

Åke Edwardson schrijft subtiele psychologische romans waarin in bijzondere omstandigheden moorden worden gepleegd. Het etiket 'literaire thriller' dekt in dit geval de lading.

De Zweedse politiecommissaris Erik Winter, die eerder al optrad in Dans met een engel en Roep uit de verte, ziet zich bij aanvang van deze roman voor belangrijke keuzes geplaatst die zijn privéleven grondig zullen veranderen. Na een jarenlange lat-relatie met zijn vriendin koestert hij thans plannen om te gaan samenleven, en een bezoek aan zijn zieke vader in Spanje stelt hem in staat een einde te maken aan een ambivalente vader-zoonverhouding. Deze psychologische invulling van het hoofdpersonage heeft geen rechtstreekse invloed op het verhaalverloop, maar het verleent de figuur van Erik Winter meer gelaagdheid, wat het inlevingsvermogen van de lezer ten zeerste bevordert.

De gebeurtenissen komen in een stroomversnelling wanneer er in Göteborg een dubbele moord plaatsvindt met een wel…Lire la suite
Ook de derde politieroman van de Zweedse schrijver met rechercheur Erik Winter uit Göteborg in de hoofdrol is opnieuw een lijvig boek geworden. Winter is een nogal ongewone politiefunctionaris: een chaotische privé-situatie, liefde voor jazz en smaakvolle en dure kleding combineert hij met een fijne speurneus. Net als Winter, vlak voor de jaarwisseling, zijn leven serieus overdenkt, wordt een paar huizen verderop een gruwelijke moord op een echtpaar ontdekt. Snel wordt duidelijk dat de dader zwaar gestoord moet zijn, temeer als deze Winter begint te bedreigen. Het geduld en de vaardigheden van Winter en zijn team worden zwaar op de proef gesteld. Deze nieuwe Edwardson heeft helaas wat weinig vaart en spanning. Voortkabbelend als een beekje geeft de auteur steeds meer zicht op de ontknoping. Een derde minder pagina's zou de spanning zeker ten goede gekomen zijn! Kleine druk.

À propos de Åke Edwardson

Åke Edwardson, né le 10 mars 1953 à Eksjö, au sud de Jönköping, dans le Småland, est un journaliste et un écrivain suédois de plusieurs romans policiers et de quelques titres de littérature d'enfance et de jeunesse. Dans le domaine policier, il est considéré comme le successeur de Henning Mankell. Ses livres ont été traduits dans plus de vingt langues.

Biographie

Il est un temps journaliste aux Nations unies. Il a enseigné le journalisme à l'Université de Göteborg.

Il réside à Göteborg sur la côte occidentale de la Suède.

Il amorce l'écriture de récits policiers en 1995. Son troisième roman, Danse avec l'ange (Dans med en ängel), inaugure une série d'une douzaine de titre consacrée au personnage de Erik Winter, commissaire à Göteborg. En 1997, ce roman reçoit le Grand Prix du roman policier suédois.

En lire plus sur Wikipedia