Boek
Nederlands

Vrijmetselarij : symbolen, geheimen, betekenis

W.Kirk MacNulty (auteur)
+1
Vrijmetselarij : symbolen, geheimen, betekenis
×
Vrijmetselarij : symbolen, geheimen, betekenis Vrijmetselarij : symbolen, geheimen, betekenis

Vrijmetselarij : symbolen, geheimen, betekenis

Geschiedenis en symboliek van de vrijmetselarij in woord en beeld.
Onderwerp
Vrijmetselarij
Titel
Vrijmetselarij : symbolen, geheimen, betekenis
Auteur
W.Kirk MacNulty
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Freemasonry
Editie
3de dr.
Uitgever
Haarlem: Altamira-Becht, 2010
320 p. : ill.
ISBN
9789069637358 (paperback)

Besprekingen

Vrijmetselarij gaat nog altijd gehuld in een waas van geheimzinnigheid, als zou het een soort sekte zijn waarbinnen logebroeders elkaar de hand boven het hoofd houden en lucratieve businessdeals sluiten. Kortom, een soort 'old boys'-netwerk met een sausje van geheimzinnigheid eroverheen. Soms worden ze er zelfs van verdacht de duivel te aanbidden, of plannen te smeden om regeringen omver te werpen.

Vrijmetselaar W. Kirk MacNulty wil met zijn boek klaarheid scheppen, en maakt meteen duidelijk wat de vrijmetselarij dan wel is: "een seculiere broederschap die traditioneel alleen toegankelijk is voor mannen. Ze draagt ethische principes uit en streeft ernaar broederliefde en liefdadigheid te bevorderen onder alle mensen, dus niet alleen de vrijmetselaars zelf. Vrijmetselarij is geen religie, maar een genootschap van religieuze mannen." De fascinatie en de misverstanden zijn terug te voeren op het feit dat het een 'geheim genootschap' is. In feite is het een heel open genootschap,…Lees verder
Dit uitgebreide, informatieve boek over de vrijmetselarij is boeiend geschreven. In zeven hoofdstukken worden bijna volledig alle aspecten en bijzonderheden van de vrijmetselarij over de gehele wereld behandeld. De vele prachtige illustraties in kleur en zwart-wit daarbij werken bijzonder verhelderend en ondersteunend. Het boek behandelt de periode vanaf circa 1600 tot heden; er worden ook vele bekende vrijmetselaars belicht zoals Goethe en Churchill. Alle geheimzinnigheid over de vrijmetselarij wordt hierdoor van veel raadsels ontdaan. Wat blijft, is een bijzonder mooi boek voor buitenstaanders en vrijmetselaren, dat ook aangeeft wat het echte geheim van de vrijmetselarij is, namelijk 'het zoeken naar een hoger plan'. De auteur is al meer dan veertig jaar lid van loges in Engeland en Amerika.