Boek
Nederlands

Het kleine woordenboek

Tove Jansson (auteur)

Het kleine woordenboek

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Moemin laat steeds een voorwerp zien, zoals een appel, een beker en een bloem. Hardkartonnen prentenboek met paginagrote eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Woorden leren
Titel
Het kleine woordenboek
Auteur
Tove Jansson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Moomin's little book of words
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[12] p. : ill.
ISBN
9789044812862 (hardback)

Besprekingen

Hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken over Moem, een creatie van de in 2001 overleden Finse auteur/illustratrice. Er is inmiddels een hele productenlijn over het grote witte fantasiewezen en zijn familie, de Moemins; met hun brede tandenloze snoeten, trolachtig uitgezakte buiken, korte ledematen en met een lange staart (een soort vriendelijke Maximonsters van Sendak). De schrijfster beoogde een ideale wereld en creëerde een Moomin-vallei. In het prentenboek staan op de linkerpagina's willekeurige voorwerpen: appel, beker, bloem, schelp, verf, boek, maan; met hun naam in grote zwarte, aan elkaar geschreven letters. Op de rechterpagina is hetzelfde voorwerp in een simpele situatie met Moem gebracht: Moem leest, raapt schelpen, gaat slapen. Overzichtelijke bladspiegel met gebruikmaking van kleurvlakken, afsnijdingen, overlappingen en contourlijnen. De complementaire kleurstellingen en tonen van een zelfde kleur zijn sfeervol aangebracht. Identificatiemogelijkheden voor peut…Lees verder

Over Tove Jansson

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001 aan kanker. Ze is gecremeerd op de begraafplaats Hietaniemi in Helsinki.

Werk in Nederlandse vertaling

Lees verder op Wikipedia