Boek Nederlands

The letter for the king

Tonke Dragt (auteur)

The letter for the king

Tonke Dragt (auteur)
  • Vanaf 12-14 jaar
Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Eén van hen hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Met deze daad bewijst hij pas een echte ridder te zijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
The letter for the king / tekst en illustraties Tonke Dragt
Andere titel
De brief voor de koning
Auteur
Tonke Dragt
Uniforme titel
De brief voor de koning
Taal
Nederlands
Editie
Netflix editie
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2020
447 p. : ill.
ISBN
9789025878887 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Tot ridder geslagen worden is een grote eer, maar Tiuri bewijst een ridder te zijn ook zonder ridderslag: bij een verzoek om hulp neemt hij een moeilijke opdracht over en volbrengt die na een gevaarlijke tocht. Dit ridderepos met motieven uit de Keltische en Germaanse sagenwereld gaat niet slechts over helden en schurken, maar ook over mensen met goede en kwade kanten. De beeldende stijl en de zwartwittekeningen van de schrijfster maken er een boeiend geheel van. Een klassiek jeugdboek. Identieke landkaart voor en achterin; omslagtekening in kleur. Vanaf ca. 10 jaar. Winnaar van de Griffel der Griffels t.g.v. de vijftigste Kinderboekenweek in 2004.

De brief voor de koning

In de nacht voor hij door koning Dagonaut tot ridder geslagen zal worden, krijgt Tiuri een dringend verzoek om hulp. Door het openen van de deur van de kapel waar hij met zijn vrienden nachtwake houdt, verbreekt hij de regels en stapt hij in een ongelooflijk spannend en onvergetelijk avontuur. Hij neemt de geheime opdracht over van de stervende Zwarte Ridder met het Witte Schild, die een uiterst belangrijke brief moet bezorgen aan koning Unauwen van het naburige rijk. Hij weet te ontsnappen aan de boosaardige Rode Ruiters die hem met de dood bedreigen, maakt kennis met de Grauwe Ridders en komt op zijn gevaarlijke tocht veel vijanden tegen, maar sluit ook vriendschap, onder meer met Piak.
Dit boek uit 1962 werd bekroond met de Griffel der Griffels 1955-2004. Het is een ridderepos zonder al te veel middeleeuwse details, dat nog steeds even boeiend is. Met haar eenvoudig ongekunsteld taalgebruik en beeldende stijl weet de schrijfster de spanning ten top te voeren. Het verhaal is b…Lees verder