Boek
Nederlands

Hoor je me?

Stefan Boonen (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Pluim houdt niet van het lawaai dat haar huisgenoten maken, maar vindt op zolder iets om zich verstaanbaar te maken. Prentenboek met grote schilderingen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Geluiden, Horen
Titel
Hoor je me?
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
9789068227550 (hardback)

Besprekingen

Pluim staat temidden van een heleboel lawaai en stopt verschrikt maar tevergeefs haar oren dicht. Hoe beeld je in een prentenboek een heleboel lawaai af? Boonen en De Kinder werken in Hoor je me? met schreeuwerige kleuren en een jankende lay-out. Donkergrijze grote letters schrijven - op een manier die aan stripverhalen doet denken - "bam", "woef", "lala", "retteretet", muziekinstrumenten van het formaat van de reuzentrom en een bombardon, een bassende en grollende hond die er niet zozeer lawaaiig als wel zeer gevaarlijk uitziet, omsingelen de arme Pluim. De illustratie is reeds zo sprekend dat de tekst - "Wat een lawaai! Pluim stopt haar vingers in haar oren. Ze kan er niet meer tegen!" - alleen nog overbodige herhaling is. Dit geldt voor het hele prentenboek. Het is storend dat de tekst niet alleen nodeloos verdubbelt wat de tekening uitschreeuwt, maar dat ook het letterkorps duidelijk moet maken hoe broer LUID lacht en zus staat te ROEPEN, hoe de hond BLAFT en de poes MIAUWT…Lees verder
Het meisje Pluim kan niet op tegen het lawaai dat haar huis- en buurtgenoten maken. Ze vlucht naar de zolder, waar ze een megafoon vindt. Daarmee weet ze de herrie van anderen effectief te bestrijden. Iedereen houdt verschrikt op met lachen, roepen, blaffen of snateren. Maar dan blijkt het toch we erg stil te zijn! Humoristisch prentenboek, uitgevoerd in vrolijke kleuren (aquarel en krijt), waarin het lawaai van het papier spettert. Dit wordt onderstreept in de typografie: de 'geluidswoorden' zijn vet gedrukt; Pluims uitspraken staan aanvankelijk in een kleine letter (wanneer niemand haar hoort), later in een grotere letter (wanneer haar stem versterkt wordt door de megafoon). Een leuk en leerzaam boek voor kleuters vanaf ca. 4 jaar. Op een van de prenten wordt duidelijk afgeweken van de tekst (Pluim zou zich achter de boom verschuilen, maar bevindt zich in de illustratie in de boom). Vrolijk uitgevoerd prentenboek dat op een aardige manier het probleem geluidsoverlast aan de orde st…Lees verder

Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma.

Stefan Boon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties