Boek
Nederlands

Wat je moet doen als je een monster ziet dat erg op een berg lijkt

Sjoerd Kuyper (auteur), Sylvia Weve (illustrator)

Wat je moet doen als je een monster ziet dat erg op een berg lijkt

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als het monster slaapt, lijkt hij erg op een berg. De schrijver vertelt wat je moet doen als hij wakker wordt. Fantasieverhaal met paginagrote tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Griezels, Slapen gaan
Extra onderwerp
prentenboeken, griezels, avontuur
Titel
Wat je moet doen als je een monster ziet dat erg op een berg lijkt / Sjoerd Kuyper ; tek. van Sylvia Weve
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-4538-8

Besprekingen

Achter de niet alledaagse titel verbergt zich een niet alledaags prentenboek van Sjoerd Kuyper en Sylvia Weve. Het boek speelt in op de ongebreidelde fantasie van heel jonge kinderen, én op hun kleine of grote angsten voor enge wezens, die zich zowat overal achter, tussen of onder kunnen verbergen. Op de eerste prent zien we dat "het monster dat erg lijkt op een berg" een slapend iemand onder een groot dekbed is. Maar op de volgende prenten gaat het dekbed een eigen leven leiden, en krijgt het een enge monsterkop, klauwen en stiekeme ogen. Er wordt ook verteld wat je juist niet tegen een monster mag zeggen, en wat je wel mag zeggen, om bij hem binnen te mogen, op theevisite. Aan het eind duikt er een papafiguur op tussen het monster-dekbed, en wordt het voor de meekijkende peuter of kleuter pas duidelijk dat het dekbedmonster de hele tijd een spelende papa was... Toch wordt dit nergens met zoveel woorden gezegd, en dat laat het verhaal heerlijk in zijn fantasiesfeer. De prenten zijn …Lees verder
De lange titel van dit boekje geeft meteen de probleemstelling van dit fantasieverhaal aan. Hoewel het monster meestal slaapt, vertelt de schrijver, wat de lezer moet doen als hij wakker wordt. De paginagrote zwartwittekeningen begeleiden en verduidelijken de één of twee regels tekst. De tekeningen lopen soms over twee pagina's. Het omslag ziet er uitnodigend uit. Kleuters zullen zeker van de fantasie van de schrijver genieten. De tekst bevat leestechnisch nogal moeilijke woorden (b.v. hoornige, stiekeme, struikrover), wat het zelf lezen, op 6 à 7-jarige leeftijd kan bemoeilijken.

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia

Suggesties