Boek
Nederlands

De echomaker

Richard Powers (auteur)
Titel
De echomaker
Auteur
Richard Powers 1957-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The echo maker
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2007
512 p.
ISBN
9789025425067

Besprekingen

Bij een ernstig verkeersongeluk zonder aanwijsbare oorzaak loopt Mark Schluter, een jonge vrachtwagenchauffeur, een hersenbeschadiging op. Zo kan hij het beeld van zijn zorgzame zuster Karin niet meer identificeren als zijnde van haar. Geconstateerd wordt dat Mark het syndroom van Capgras heeft. Een befaamde neuroloog is nauwelijks in staat hem te helpen maar doet gaandeweg wel veel zelfkennis op. Terwijl op de achtergrond een strijd speelt om een watergebied in Nebraska te behouden voor de kraanvogelkolonie raken de levens van een aantal personen rond Mark sterk met dat van hem en elkaar verwikkeld. Een breed uitgesponnen roman rond het doen en laten van een drietal hoofdpersonen waarbij theorieën over het functioneren van het menselijk brein bijzondere aandacht krijgen. Het boek werd in de Verenigde Staten meermalen onderscheiden, het kreeg onder meer de National Book Award 2006. De Amerikaanse auteur (1957) debuteerde met 'Three farmers on their way to a dance'. Vrij kleine druk.

Over Richard Powers

Richard Powers (Evanston, 18 juni 1957) is een Amerikaans schrijver. Hij staat erom bekend dat hij veel muzikale kennis, alsook wetenschappelijk georiënteerde elementen in zijn romans opneemt. In de jaren 80 leefde en werkte hij enige tijd in Nederland; daar schreef hij Prisoner's Dilemma en The Gold Bug Variations.

Powers heeft talrijke prijzen gekregen, waaronder een MacArthur Fellowship, de Lannan Literary Award, de James Fenimore Cooper Prijs en de John Dos Passos Prize; voor De echomaker kreeg hij de National Book Award.

Bibliografie

  • 1985 Three Farmers on Their Way to a Dance, in 1991 vertaald door Frank van Dixhoorn "Op weg naar een dansfeest"
  • 1988 Prisoner's Dilemma
  • 1991 The Gold Bug Variations, in 1993 in het Nederlands vertaald : De dubbele helix van het verlangen
  • 1993 Operation Wandering SoulLees verder op Wikipedia