Boek
Nederlands

Zwarte suiker

R.H. Schoemans (auteur)
+1
Zwarte suiker
×
Zwarte suiker Zwarte suiker
In de reeks:
Genre:
Een plaatselijke journalist probeert erachter te komen wat het lijk van een Joegoslavische vrouw doet in de luxe wagen van een Belgische ex-minister.
Titel
Zwarte suiker / Roger H. Schoemans
Auteur
R.H. Schoemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
278 p.
ISBN
90-6306-511-6

Besprekingen

Zwarte suiker van Roger H. Schoemans is een enigszins zoutloos en complex verhaal met een titel die iets te veel loslaat van de ontknoping. Een ogenschijnlijk toevallige 'carjacker' van Oost-Europese origine verongelukt met de zogezegd 'gestolen' BMW van een vooraanstaande SP-politicus. Maar achter dit gegeven gaat veel meer schuil. De persfotograaf van dienst is argwanend wat de relatie betreft tussen slachtoffer en dader, die betrekkingen onderhoudt met de Servische maffia. Vooraleer fotograaf Geo Joosten het goed en wel beseft, wordt hij speelbal van politiek-zakelijke manipulaties die zijn petje te boven gaan. Hij wordt opgejaagd door zowel de binnenlandse veiligheidsdienst als door koelbloedige Servische killers. De plot is complex, niet altijd geloofwaardig en blijft qua psychologische uitwerking van de personages iets te veel aan de oppervlakte. [Staf Schoeters]
Plaatselijk fotograaf Joosten stuit op het lijk van de Joegoslavische Elena in de luxe wagen van een Limburgse socialistische ex-minister. Zowel het gerecht als de betrokkenen wringen zich in bochten om te ontkennen dat de twee ook iets met elkaar te maken zouden hebben. Joosten kan het niet laten op onderzoek te gaan en komt terecht in een heel stinkend doofpotje waarbij de Staatsveiligheid, hogere economische belangen maar ook de reputatie van hooggeplaatste figuren een rol speelt. Ook smokkel, fraude en zelfs nietsontziende moorden zouden het liefst met de mantel der politieke liefde worden toegedekt. De Vlaamse journalist schreef tientallen jeugdboeken voor hij zich aan het thrillergenre waagde. Deze tweede roman* vertrekt van een degelijke intrige, rommelt in het corrupte Belgische politieke wereldje maar moet het vooral hebben van de beklijvende, terugkerende hoofdfiguur, een onbenullige maar sluwe fotograaf, die zich in zelfbeklag wentelt en alles in het werk stelt om zijn ex, …Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia

Suggesties