Makkelijk lezen
Nederlands

Koning van de goudmijn

R.H. Schoemans (auteur), Dirk Van der Maat (illustrator)
+1
Koning van de goudmijn
×
Koning van de goudmijn Koning van de goudmijn
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 10-jarige Rico hakt gouderts in een mijn. Dat is zwaar en vies werk. Maar ook spannend omdat een gang instort. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 12 jaar.
Extra onderwerp
Mijnwerkers ; Zuid-Amerika
Leesniveau
AVI 6
Titel
Koning van de goudmijn
Auteur
R.H. Schoemans
Illustrator
Dirk Van der Maat
Taal
Nederlands
Uitgever
[Kampen]: Kok Educatief, 1998
62 p. : ill. + 2 cd
ISBN
90-392-5473-7

Besprekingen

De 10-jarige Rico wordt door z'n vader aan de mijnbaas verkocht om in smalle gangen gouderts te hakken. Dit gevaarlijke en ongezonde baantje wordt heel spannend als een gedeelte van de mijn instort. Deeltje uit serie 4 van 'Klipper Blauw', een serie boeken met een lager AVI-niveau dan voor de leeftijdsgroep (vanaf 12 jaar) gebruikelijk is. Wensvervullend verhaal (AVI 6) dat toch een goed voorbeeld geeft van de kinderarbeid in Zuid-Amerika met kinderen die hun ellende verdringen door cocaïnegebruik en machtsspelletjes tussen volwassenen die soms ook nog een goed hart blijken te hebben. Helder en duidelijk taalgebruik in korte zinnen en hoofdstukken. Brede marges, een prettige interlinie en een duidelijk lettertype zorgen voor een overzichtelijke bladspiegel. De omkaderde, donkere pentekeningen ondersteunen het verhaal goed. Naast de tekst staat af en toe een kompasteken dat verwijst naar het begeleidend materiaal in Klipper Plus*. De bijgeleverde cd's (totaal 116 min.) bevatten een int…Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia