Makkelijk lezen
Nederlands

De woeste bergpas

R.H. Schoemans (auteur), Arie Weber (illustrator)
Jos (14) en zijn baas proberen hun vracht veilig te vervoeren. Maar op een bergpas worden ze overvallen door rovers. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Rovers
Leesniveau
AVI 5
Titel
De woeste bergpas / R.H. Schoemans ; ill. Arie Weber
Auteur
R.H. Schoemans
Illustrator
Arie Weber
Taal
Nederlands
Uitgever
[Kampen]: Kok Educatief, 2006
72 p. : ill.
ISBN
90-392-5399-4 9789039253991

Besprekingen

Een voerman en zijn 14-jarige hulp Jos proberen in een zware sneeuwstorm hun vracht veilig over een gevaarlijke bergpas te vervoeren. Ze ontmoeten een andere voerman, wiens wagen in het ravijn stort. Ze worden door rovers overvallen, de lading wordt gestolen en Jos verdwaalt. Samen met Gina, het hulpje van de inmiddels verongelukte andere voerman, gaat Jos verder met zijn tocht. Deeltje uit serie 2 van 'Klipper Blauw', een serie boeken met een lager AVI-niveau dan voor de leeftijdsgroep (vanaf 12 jaar) gebruikelijk is. Het vlot geschreven verhaal (AVI 5) bestaat uit twaalf korte hoofdstukken. Brede marges, een prettige interlinie en een duidelijk lettertype zorgen voor een overzichtelijke bladspiegel. Om de tekst te onderbreken zijn er veel zwart-witte houtskooltekeningen. Naar deze illustraties te oordelen speelt het verhaal zich af omstreeks de 17e eeuw. Naast de tekst staat af en toe een kompasteken dat verwijst naar het begeleidend materiaal in Klipper Plus*. De bijgeleverde cd's …Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia