Boek Nederlands

Het geheim der wijzen

Rafael Abalos (auteur)

Het geheim der wijzen

Rafael Abalos (auteur)
  • Vanaf 12-14 jaar
In de reeks:
Grimpow; 1
De 15-jarige, middeleeuwse Grimpow lijkt uitverkoren om het geheim van de 'steen der wijzen' te ontdekken. In de hoop het mysterie te onthullen belandt hij in een avontuurlijke zoektocht. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Het geheim der wijzen
Auteur
Rafael Abalos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El camino invisible
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2007
452 p.
ISBN
90-261-3175-5 9789026131752

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

'De naam van de roos' van de jeugdliteratuur", dat is de omschrijving die de roman Grimpow, het geheim der wijzen op de cover meekrijgt. Zo'n belofte scherpt uiteraard de verwachtingen aan. Of Rafael Ábalos er ook aan tegemoet weet te komen in de daaropvolgende 452 bladzijden hangt in grote mate af van de leeftijd en de interesses van diegene die het boek in handen krijgt. De verwijzing naar Umberto Eco's roman brengt nl. al onmiddellijk een soort dubbele geadresseerdheid aan het licht.

Een adolescent heeft ongetwijfeld weinig boodschap aan de referentie naar Eco's bestseller, terwijl volwassen lezers waarschijnlijk zullen willen weten of dit jeugdboek de vergelijking kan doorstaan. Die dubbelheid zet zich ook voort doorheen het verhaal, wat het boek op zich alleen maar ten goede zou mogen komen. In tegenstelling tot de vele cross-overromans die zowel jongere als oudere lezers weten te behagen, doet Grimpow die jongere lezers op sleutelmomenten echter te kort.
Lees verder
De 15-jarige Grimpow leeft in de middeleeuwen en leidt een zwervend bestaan. Hij vindt een dode ridder in de sneeuw die een bijzondere steen en een verzegelde brief bij zich heeft. Al gauw wordt duidelijk dat de steen over magische krachten beschikt, die Grimpow in staat stellen allerlei oude geschriften over het heelal, de alchemie en de geschiedenis van de Tempeliers te begrijpen. Hij lijkt uitverkoren om het geheim van de 'steen der wijzen' te ontdekken. Er zijn echter meer kapers op de kust, zoals paus Clemens en de koning van Frankrijk, die worden gedreven door hebzucht en machtswellust. Voor Grimpow en zijn trouwe gezelschap volgt er een spannende zoektocht in roerige omstandigheden. De boodschap is duidelijk: wijsheid en wetenschap moeten onafhankelijk zijn van politiek en religie, en niet gehinderd worden door vooroordelen en bekrompenheid. De sfeer en toon van het boek zijn volwassen. De tekst bevat veel serieuze dialogen, beeldspraak en uitweidingen. Het boek is inmiddels in…Lees verder

Grimpow

Frankrijk, winter 1313. Het leven van de jonge Grimpow verandert voorgoed als hij en Durlib een dode ridder vinden in de sneeuw, die in zijn hand een eenvoudige, gladgepolijste ronde steen en een verzegelde brief vastklemt. Zodra Grimpow de steen in zijn hand houdt, lost de ridder op zonder een spoor achter te laten. De steen toont al gauw zijn bijzondere krachten: plots kan Grimpow moeiteloos Latijn lezen en de moeilijkste geheimtaal oplossen. Dat is het begin van een lange reis, een wonderbaarlijk avontuur waarin Grimpow, bijgestaan door Ridder Salietti en de wondermooie Weienell, op zoek gaat naar het geheim van de steen der wijzen. Riddertornooien, tempeliersverhalen, krachtmetingen met de inquisitie, raadselachtige genootschappen, monniken en abdijen, alchemisten, labyrinten … alle mysteries van de Middeleeuwen krijgen hun plaats in deze wonderlijke queeste en worden met veel zin voor detail beschreven. En ook al gaat het langzaam vooruit, deze roman houdt je volle 452 pagina’s i…Lees verder