Boek
Nederlands

De schoonheid van Clara

Piet De Loof (auteur)
+1
De schoonheid van Clara
×
De schoonheid van Clara De schoonheid van Clara

De schoonheid van Clara

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De talentvolle pianiste Clara doet op haar 14de mee aan een nationale pianowedstrijd. Tijdens het spelen stort ze in en loopt ze weg uit het concertgebouw. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De schoonheid van Clara
Auteur
Piet De Loof
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
193 p. : ill.
ISBN
9789059324794

Besprekingen

Wie elke week trouw naar de muziekschool trekt, zal ongetwijfeld een wereld van herkenning zien opengaan in De schoonheid van Clara. Wie dat nog niet doet, raakt misschien geïnspireerd om de eerste stap te zetten. Met De cello van mevrouw Rozas (Abimo, 2007) maakte Piet De Loof de oversteek van volwassen literatuur naar jeugdliteratuur. Zijn eerste boek was al doordrongen van muziek, en ook in zijn nieuwste jeugdboek staat de liefde voor muziek centraal. De schrijver waagde zich ooit zelf aan het bespelen van cello, altviool, fagot en piano. Een gebrek aan doorzettingsvermogen om iedere dag te oefenen zorgden er in combinatie met een onhaalbaar perfectionisme voor dat De Loof de instrumenten uiteindelijk inruilde voor de pen.
Clara is een meisje van 14 dat alom geprezen wordt voor haar wonderlijke pianospel. Zelf is ze niet altijd even overtuigd van haar kunnen. Dit komt het sterkst aan bod wanneer ze aan een eerste grote wedstrijd deelneemt in het concertgebouw van B…Lees verder
Van jongs af aan bestaat het leven van Clara uit pianospelen, onder zware druk van haar vader. Op haar 14de doet ze mee aan een nationale pianowedstrijd. Tijdens het spelen stort ze in en loopt ze weg uit het concertgebouw. Ze wordt aangereden en raakt in de weken daarna geen toets meer aan. Ze durft niet meer naar school en vindt zichzelf nergens goed genoeg voor. Clara ontdekt dat de wereldberoemde Benedetti een concert geeft. Zal Benedetti de macht hebben om de ban van minderwaardigheid bij Clara te verbreken zodat ze weer piano gaat spelen? De auteur (1972) schreef in 2007 zijn eerste jeugdboek ‘De cello van mevrouw Rozas’*. Dit boek is zijn tweede jeugdboek waarin muziek een grote rol speelt. In het verhaal zijn flashbacks opgenomen, waardoor de spanning toeneemt. De afloop is verrassend en positief. De hoofdstukken worden ingeluid door sfeervolle zwart-witfoto’s die naadloos aansluiten op het verhaal. Voor muzikale meiden vanaf ca. 13 jaar.

De schoonheid van Clara

Clara speelt vanaf haar vijfde piano. Ze is zo goed dat de pianolerares haar reeds op haar veertiende laat deelnemen aan de Nationale Pianowedstrijd Jong Talent in het concertgebouw in Brugge. Clara heeft er erg naartoe geleefd. Ze zal de wedstrijd winnen en daarmee de poort naar een grote carrière openduwen. Alles moet wijken voor de pianostudie van Clara. Haar ouders stimuleren en prijzen haar. Wat haar vader niet kon bereiken, moet Clara nu waarmaken. Ze mag niet meer knutselen, want een schaar zou haar vingers weleens kunnen verwonden. Haar leven draait alleen rond haar piano. Op de dag van de wedstrjd verandert alles voor Clara. Ze zit aan de piano en terwijl ze speelt lijkt het of midden in het klavier een smalle onpeilbare afgrond steeds groter wordt. Ze kan niet meer spelen. Ze wankelt weg. Honderden mensen staren haar na. Alles is mislukt, ze heeft iedereen teleurgesteld. Ze stapt sneller, ziet de auto niet ... en zinkt in een afgrond. Prachtig poëtisch verhaal over muziek…Lees verder

Over Piet De Loof

Piet De Loof (Oudenaarde, 12 september 1972) is een Vlaamse journalist en schrijver. Hij werkte als eindredacteur voor Teletekst (VRT) en voor de kranten Het Volk en Het Laatste Nieuws. Sinds 2017 specialiseert hij zich in printmedia met een eigen communicatiebureau.

Hij is ook bekend als schrijver van jongerenromans waarin muziek een belangrijke rol speelt. Daarbij onder meer Mijn vriend Hitler, een historische roman waarin Hitlers jeugdvriend August Kubizek terugblikt op zijn turbulente tienertijd met de jonge Adolf Hitler in Linz en Wenen.

Bibliografie

  • 2015: Mijn Vriend Hitler (Abimo)
  • 2013: Het Laatste Lied (Abimo)
  • 2013: De Rode Stelten, met Eric Puybaret (Abimo)
  • 2012: Sneeuwwitje, met Benjamin Lacombe (Abimo)
  • 2012: Nachtegaal, met Benjamin Lacombe (Abimo)
  • 2011: Ssst! (Abimo)
  • 2010: De smaak van zijn stem (Abimo)
  • 2008: De schoonheid van Clara (A…Lees verder op Wikipedia