Boek
Nederlands

De cello van mevrouw Rozas

Piet De Loof (auteur)

De cello van mevrouw Rozas

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Orfeo (ik-figuur) heeft het thuis moeilijk en wordt op school gepest. Dan krijgt hij celloles van mevrouw Rozas op de cello waar zij sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer op gespeeld heeft. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Dood, Muziek, Ouders
Titel
De cello van mevrouw Rozas
Auteur
Piet De Loof
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
103 p.

Besprekingen

Mevrouw Rozas moest in Auschwitz voor de kampbeul op haar cello spelen om in leven te blijven. De vrienden die muziek voor haar schreven, overleefden het kamp niet, zij wel. Uit schuldgevoel hierover heeft ze sindsdien niet meer gespeeld. Wanneer ze de jonge Orfeo (ik-figuur) ontmoet, vertrouwt ze hem haar cello toe en geeft ze hem les. Orfeo blijkt niet alleen een talent te zijn, maar kan ook mensen tot tranen toe ontroeren met zijn spel. Pas na het overlijden van mevrouw Rozas komt Orfeo achter de historie van de cello. Journalist, schrijver en muziekliefhebber De Loof schetst in toegankelijke en beeldende taal een portret van een brugklasser die het op school niet makkelijk heeft en thuis lijdt onder de mogelijke scheiding van zijn ouders. In een notitieboekje maakt hij een lijstje van de honderd mooiste geluiden en nadat hij op de cello heeft leren spelen, gaat er een onbekende wereld voor hem open van klanken en emoties. De Loof maakt aannemelijk dat Orfeo door het leren kennen v…Lees verder

Over Piet De Loof

Piet De Loof (Oudenaarde, 12 september 1972) is een Vlaamse journalist en schrijver. Hij werkte als eindredacteur voor Teletekst (VRT) en voor de kranten Het Volk en Het Laatste Nieuws. Sinds 2017 specialiseert hij zich in printmedia met een eigen communicatiebureau.

Hij is ook bekend als schrijver van jongerenromans waarin muziek een belangrijke rol speelt. Daarbij onder meer Mijn vriend Hitler, een historische roman waarin Hitlers jeugdvriend August Kubizek terugblikt op zijn turbulente tienertijd met de jonge Adolf Hitler in Linz en Wenen.

Bibliografie

  • 2015: Mijn Vriend Hitler (Abimo)
  • 2013: Het Laatste Lied (Abimo)
  • 2013: De Rode Stelten, met Eric Puybaret (Abimo)
  • 2012: Sneeuwwitje, met Benjamin Lacombe (Abimo)
  • 2012: Nachtegaal, met Benjamin Lacombe (Abimo)
  • 2011: Ssst! (Abimo)
  • 2010: De smaak van zijn stem (Abimo)
  • 2008: De schoonheid van Clara (A…Lees verder op Wikipedia