Strip
Nederlands
Ballonstrip. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Katharen
Titel
De brandstapel
Auteur
Philippe Jarbinet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le bûcher
Uitgever
Zelhem: Arboris, 2008
48 p. : ill.
ISBN
9789034303493

Besprekingen

Een bijzonder beschamende periode in de kerkgeschiedenis is de meedogenloze strijd van de kerk tegen de Katharen, een gnostische sekte die in Frankrijk en Italië in de twaalfde en dertiende eeuw veel aanhangers trok. Binnen dit historische kader speelt deze stripserie, waarvan dit het tiende deel is. Helena, een fel verdedigster van het Kathaarse geloof, kan het niet langer meer ontkennen. Het einde voor de verdedigers van het Kathaarse kasteel Montségur is gekomen: de Franse belegeraars zijn te sterk. Zij zal moeten kiezen. Zal zij samen met haar zoon Sanche het lot van de overwonnenen delen, nu de katharen levend zullen worden verbrand op last van de paus? En wat moet er terecht komen van Sanche's joodse geliefde Leila en hun dochtertje Galia? Realistisch, enigszins schetsmatig getekend, ingekleurd stripverhaal met veel aandacht voor historische details. Bevat erotische en geweldscènes. Veel tekst. Ook een preek met de Kathaarse leer is opgenomen. Dramatisch verhaal. Kennis van voor…Lees verder

Over Philippe Jarbinet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Kendo1777

Philippe Jarbinet (Luik, 13 februari 1965) is een Belgische striptekenaar en schrijver van stripverhalen. Hij is de auteur van de series Mémoires de Cendres, Sam Bracken en Airborne 44. Een groot deel van zijn oeuvre is niet uitgebracht in het Nederlands taalgebied.

Het eerste stripverhaal van Jarbinet, Sandy Eastern, verscheen in 1992. De reeks werd evenwel door het failliet van de uitgeverij (het Franse Blanco) niet verder gezet. Zijn volgende twee reeksen verschenen bij het Franse Glénat. Van Mémoires de Cendres werden tussen 1995 en 2007 tien albumdelen gedrukt, van Sam Bracken verschenen er tussen 2003 en 2006 drie. Airborne 44 startte in 2009 bij Casterman. Het zevende deel verscheen in 2017 en een achtste deel is gepland voor 2019. Airborne 44 werd vertaald in onder meer Duits en Nederlands.

Lees verder op Wikipedia