Boek
Nederlands
Als een vrouw na de moord op haar grootmoeder de bewaarder van een groot geheim wordt, blijkt al snel dat ze tot in alle uithoeken van de aarde wordt gevolgd door gewetenloze lieden.
Extra onderwerp
THR, Avontuur-Spionage-Thriller
Titel
Het elixer
Auteur
Philip Carter 1949-
Vertaler
Tineke Funhoff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Altar of bones
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2011
416 p.
ISBN
9789024533602 (paperback)

Besprekingen

Deze thriller begint zeer sterk met een verpleegster die in 1937 een gevangene helpt ontsnappen uit een Siberische goelag en beiden een schuilplaats vinden in een grot. Tachtig jaar later wordt in San Francisco een dakloze oude vrouw vermoord die een boodschap en een pakje achterlaat voor haar kleindochter. Deze Zoe is een jonge advocate van Russische afkomst die alle relaties met haar moeder, een kille maffiabaas, verbroken heeft en niets weet van haar afkomst. Blijkt ze voorbestemd te zijn om de volgende Hoedster van het bottenaltaar te worden en het te beschermen tegen de Jagers. Ook de voorgeschiedenis van het tweede hoofdpersonage, een undercoveragent en dus een vechtmachine met een goede inborst, is best interessant. Zelfs de brug die in de plot wordt gemaakt naar de moord op John Kennedey en de betrokkenheid van Marilyn Monroe, is een zoveelste complottheorie die even geloofwaardig klinkt als die andere. Sterk aanleunend bij het cliché is de rol van die vervelende…Lees verder
Advocate Zoe ontdekt dat de Russische grootmoeder die ze nooit gekend heeft en van wie ze dacht dat ze al vijftig jaar dood was, vermoord werd in een park in San Francisco. Ze keert terug in haar familiegeschiedenis en ontdekt dat ze afstamt van een eeuwenoud ras van Hoeders, mensen die hét middel hebben om eeuwig te leven. De vloeistof die in een grot diep in Siberië verborgen zit, is het voorwerp van een zoek- en moordtocht van heel wat misdadige krachten. Zoe krijgt steun van de ervaren Ry, familielid uit een andere tak van de familie. Uitgangspunt in deze thriller van een bekende auteur, onder pseudoniem, is een levensoud cliché en de uitwerking ervan is ook doordeweeks. Er is het kaartje met raadsels en de zoektocht kan beginnen. Niet veel historische research of couleur locale, eendimensionale karakters en B-film romantiek. Voor de rest veel Bondachtige spectaculaire actiescènes, veel geweld en gemoord en een sneltreinvaart. Normale druk.