Boek Nederlands

Blindganger

Michael Ondaatje (auteur), Inger Limburg (vertaler), Lucie Van Rooijen (vertaler)

Blindganger

Michael Ondaatje (auteur), Inger Limburg (vertaler), Lucie Van Rooijen (vertaler)

Blindganger is een tergend mooie evenknie van Ondaatjes grootste succes, The English Patient.’ ★★★★★ de Volkskrant 1946: Londen herstelt zich van de blitzkrieg. De veertienjarige Nathaniel en zijn zus Rachel zijn door hun geliefde moeder Rose achtergelaten bij een raadselachtige ‘voogd’ met de bijnaam De Mot. In eerste instantie denken ze dat hij een

Titel
Blindganger
Auteur
Michael Ondaatje
Vertaler
Inger Limburg Lucie Van Rooijen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Warlight
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, © 2018
286 p.
ISBN
9789046823927 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

In schaduwen gehuld

De ouders van Rachel en Nathaniel hebben zelden over hun leven verteld. De vader is getraumatiseerd teruggekeerd uit de Tweede Wereldoorlog, de moeder had een vage rol in het conflict. Tijdens de oorlog verbleven de kinderen bij de ouders van de moeder, in de Saints, een regio in Suffolk. Deel een van het boek gaat over de tienerjaren van ­Nathaniel, en over de excentrieke individuen die onderhuurder De Mot om zich heen verzamelt in het ouderlijk huis van de kinderen. Het tweede deel speelt zich af in Suffolk, waar de volwassen ­Nathaniel zich heeft gevestigd.

Ondaatje schrijft in een beeldende stijl, maar hij houdt enige afstand: de personages zijn niet volledig belicht. Wat je bijblijft, zijn de boottochten op de Theems, de nachten die Nathaniel met zijn vriendinnetje doorbrengt in lege appartementen, de vrouw in de ommuurde tuin in Suffolk. Nathaniel vertelt aftastend. Hij is als de bestuurder van een auto die door de nacht rijdt en enkel ziet wat er in het licht van de koplampen verschijnt. Soms overdrijft de schrijver met zijn fascinatie voor versluierde levens en geheimen; altijd weer duikt er een nieuw schimmig personage op.

Blindganger is sowieso geen roman die je leest vanwege het mysterie-element. Je weet al gauw hoe het ongeveer zit met de moeder, de details van haar spionagewerk zijn voor de lezer minder interessant dan voor haar zoon. Het best lees je Blindganger als een boek dat je meeneemt naar verrassende werelden of vanwege van de prachtige oneliners: 'We ordenen ons leven aan de hand van verhalen die we nauwelijk…Lees verder

Het verhaal vinden is van levensbelang

Met zijn nieuwe roman over de schemeroorlog na 1945 evenaart Michael Ondaatje zijn klassieker The English Patient.

'In 1945 gingen onze ouders weg en werden wij toevertrouwd aan de zorgen van twee mannen die mogelijk crimineel waren.'

Zo begint Warlight (Blindganger), de nieuwe roman van Michael Ondaatje. Het klinkt als de opmaat van een thriller, maar in deze roman is bijna niets wat het lijkt. De spanning en de snelle opeenvolging van actie die een thriller kenmerken, ontbreken in Warlight. Wel wordt de lezer rijkelijk bedeeld met raadsels, terloopse maar zorgvuldig aangebrachte hints, krachtige sfeerbeelden, wonderlijke personages, fascinerende bespiegelingen en een zich langzaam ontrollende, uiterst glibberige plot.

In de zomer van 1945 vertrekken de ouders van de 14-jarige verteller Nathaniel en zijn iets oudere zus Rachel voor een jaar naar Singapore, waar vader een topbaan heeft gekregen bij Unilever. De mannen die zich over hen zullen ontfermen zijn Walter - al enige tijd onderhuurder en door de kinderen de Mot genoemd - en Norman, beter bekend als de Schicht.

'Bij …Lees verder