Boek Nederlands

Duivelskruid

Marita De Sterck (auteur)

Duivelskruid

Marita De Sterck (auteur)
  • Vanaf 15 jaar
Genre:
Tanne groeit op op een boerderij bij de hei in de eerste helft van de vorige eeuw. Als kind is ze gefascineerd door de schrikwekkende verhalen over hel en duivel. Ze begint al vroeg te experimenteren met toverplanten en wordt een volleerde kruidenvrouw. Ze weet welke kruiden liefde opwekken, genezen, giftig zijn. Maar ze overschrijdt de grenzen en kwetst wie haar het dierbaarst zijn. Jaren later
Onderwerp
Hekserij
Titel
Duivelskruid
Auteur
Marita De Sterck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
172 p.
ISBN
9789021414379 (paperback)

Besprekingen

Indringend én zoet jeugdboek

Een godsdienstwaanzinnige grootmoeder, nog opgegroeid met rozenkransen, biechten en de hel. En een slimme kleindochter die schapenhoeder wil worden, atheïst is en de eerste grote liefde beleeft met haar oma's knappe fysiotherapeut. Groter kan het contrast bijna niet zijn.

De een kan maar niet loskomen van angsten en geheimen uit het verleden, de ander wil juist graag helderheid: weten waar ze vandaan komt en waarom iedereen in haar omgeving daarover zwijgt. De jeugdroman Duivelskruid van Marita de Sterck barst van woede, angst, onbegrip, geheimen en frustratie bijna uit elkaar.

Het historische aspect is gedetailleerd uitgewerkt. Moeiteloos brengt ze de klassieke toverkol terug naar de wereld van de bijna volwassen mensen. Anneke Tanneke is een échte kruidenvrouw die 's nachts ronddoolt op de hei, wijs is maar ook knettergek. Een laatste heks, uit een wereld die op het punt staat voor altijd te verdwijnen.

Dit gegeven verweeft De Sterck knap met het heden, waarin kleindochter Yara zich bekwaamt in het schaaphoedersvak. Haar oma maakt haar wegwijs in de natuur, zowel waar het om de schapen gaat als om de mensenliefde.

Ondertussen ziet de lezer de tragiek van een steeds verwarder rakende bejaarde, die in haar vervuilde huis …Lees verder

Duivelskruid

Dit boek start met een proloog waarin we kennis maken met Yara die haar overleden grootmoeder Tanne (of ‘omatan’) wast. Hier blijkt al duidelijk dat Yara en Tanne een bijzondere band hebben. Die band wordt vervolgens in korte hoofdstukken en vaak aan de hand van flashbacks uit de doeken gedaan.Yara zorgt al heel lang voor haar wat bizarre grootmoeder. Omatan is een zonderling vrouwtje dat alles weet van kruiden en ook te pas en te onpas haar kruidenmengsels gebruikt om haar lot te kunnen veranderen. Hierdoor heeft ze in haar lange, bewogen leven vele mensen gekwetst, ontgoocheld en weggeduwd. Ook haar eigen dochter Iris. Tanne vecht met haar eigen, persoonlijke duivel. Yara probeert in de laatste levensdagen van haar grootmoeder te achterhalen waarvoor die duivel staat en hoopt zo enkele mysteries te ontrafelen. De psychiater van Tanne deelt haar mee dat wanen vaak wegen zijn om verklaringen te zoeken. Yara ondervindt al gauw dat dit klopt: in haar hoofd vecht he…Lees verder