Boek Nederlands

De testamenten

Margaret Atwood (auteur), Lidwien Biekmann (vertaler), Tjadine Stheeman (vertaler)
Titel
De testamenten
Auteur
Margaret Atwood
Vertaler
Lidwien Biekmann Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The testaments
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
438 p.
Aantekening
Vervolg op Het verhaal van de dienstmaagd
ISBN
9789044641882 (paperback)

Besprekingen

Atwood laat zich niet annexeren

Maakt Margaret Atwood de opgeklopte verwachtingen waar in het vervolg op The Handmaid's Tale? Een vaardige pen heeft ze zeker, al zijn niet alle verhaallijnen even boeiend.

Weinig schrijvers valt bij leven zo veel erkenning ten deel als de nu bijna 80-jarige Canadese Margaret Atwood. Haar naam staat al jaren in het rijtje Nobelprijskandidaten, ze ontving literaire prijzen en eredoctoraten, haar wereldwijde verkoopcijfers zijn duizelingwekkend, en dan heeft ze ook nog eens twee miljoen fans op Twitter.

Ronduit spectaculair was het tweede leven voor haar dystopische roman The Handmaid's Tale (Het verhaal van de dienstmaagd) uit 1985, waarin ze de gevolgen beschrijft van een christenfundamentalistische coup in grote delen van de Verenigde Staten. In de jonge staat Gilead geldt de Bijbel als richtsnoer - in zijn allerzwartste, oudtestamentische gedaante welteverstaan. Mannelijke wezens hebben de alleenheerschappij, vrouwelijke zijn er veroordeeld tot kinderen baren en volledige dienstbaarheid. In 2017 belandde de roman plotseling op de bestsellerlijsten, met dank aan een bingewatchwaardige serie én aan de verkiezing van Donald Trump tot pres…Lees verder

De prijs van vrijheid

Het langverwachte vervolg op 'Het verhaal van de dienstmaagd' stelt niet teleur.

Atwood-fans kunnen hun hart ophalen: 'De testamenten' leest als een trein. Het langverwachte, en veelgehypte, vervolg op 'Het verhaal van de dienstmaagd' stelt niet teleur, zeker niet qua leesgenot. In die dystopische roman uit 1985 beschreef ze het ontstaan van de republiek Gilead, een christenfundamentalistische politiestaat in de voormalige Verenigde Staten. In Gilead zijn de rechten van vrouwen teruggedraaid en moeten sommigen, de 'Dienstmaagden', gedwongen kinderen voor anderen baren. De meeslepende plot volgt de belevenissen van Vanfred, een Dienstmaagd die aan het einde probeert uit Gilead te ontsnappen. In het nieuwe, eveneens thrillerachtige verhaal smeedt een aantal vrouwen een complot om Gilead ten val te brengen.

'Dienstmaagd' kwam weer in het nieuws, en op de bestsellerlijsten, na de verkiezing van Donald Trump. De tv-serie naar het boek was toen al in de maak, en na het succes hiervan werd de roep om een vervolg steeds dwingender. Voor 'De testamenten' werd dez…Lees verder