Boek
Nederlands

Wat zie ik?

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Wat zie ik?
×
Wat zie ik? Wat zie ik?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Een peuter ziet en herkent voorwerpen, mensen en dieren uit zijn directe omgeving. Prentenboekje met uitklapbare pagina's waarachter de voorwerpen, mensen en dieren te zien zijn die bij de omschrijving horen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Zien, Raadsels
Titel
Wat zie ik?
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[12] p. : ill.
ISBN
9789044808421

Besprekingen

Liesbet Slegers is een vaste waarde binnen de bekende 'Clavis peuter'-reeks. Met haar duidelijke lijnen, felle kleuren en herkenbare thema's volgt deze illustratrice naadloos de conventies van de peuterliteratuur. De ouders en kinderen die ze afbeeldt, zijn eigentijds genoeg om aan te spreken en universeel genoeg om nog even mee te gaan. Het is duidelijk dat de 'Clavis peuter'-reeks een commercieel product is, dat mikt op veiligheid, vertedering en herkenbaarheid. De teksten in de boeken van Liesbet Slegers zijn duidelijk ondergeschikt aan de illustraties: ze zijn vooral beschrijvend of imiteren de kindertaal, lezen vrij stroef, en hebben zelden een originele pointe. Daan samen met mama en papa (broertje Rune wordt in de titel even vergeten) beschrijft de alledaagse belevenissen van Daan, die onder het dekbed speelt met mama, in bad gaat met papa, mee boodschappen doet enz. Aan het eind blijkt dat het boekje uitgegeven is met de steun van Nutricia/Olvarit, een babymerk dat "pos…Lees verder
Vierkant aanwijsprentenboek met afgeronde hoeken en stevige, uitklapbare pagina's. Op de rechterpagina staan vier afbeeldingen, waarvan er een omschreven wordt op de linkerpagina. De tekst eindigt steeds met de vraag: 'Wat zie ik?' Als de rechterpagina uitgeklapt wordt, dan is het bedoelde plaatje te zien met een kind dat ermee bezig is. In twee of drie regels wordt daar wat over het betreffende voorwerp verteld. De tekst gaat uit van de peuter (ik-vorm). De omschrijvingen gaan over de kleur, de vorm en de functie. Naast voorwerpen komen ook de kat, een kikker, een bloem en vader in beeld. De bladzijden hebben allemaal een verschillende achtergrondkleur. De tekeningen in gouache zijn voorzien van een dikke zwarte contour. De stijl is naïef. Alle gezichtsuitdrukkingen worden gevormd door twee stippen en een 'smile' en geven een vrolijke toon aan de illustraties. Boekje om samen met een peuter te bekijken en te praten over kleuren en vormen. Deel uit een serie over zintuigen*. Vanaf ca…Lees verder

Wat zie ik?

In dit boekje gaat het over dingen die je kunt zien: een bal een poes, een boterham met kaas, een kast, een bloem en ... papa. Op de linkerbladzijde wordt het voorwerp beschreven. Doe je de flap open dan zie je waarover het gaat. Doe de flap dicht en dan moet je het voorwerp tussen vier afbeeldingen herkennen. De peuters kunnen ook plezier beleven aan het herkennen en benoemen van de andere voorwerpen. Het laatste 'voorwerp' papa is een leuke vondst. De illustraties zijn duidelijk omlijnd en goed herkenbaar.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia