Boek
Nederlands

De witte handschoenen

Kim Småge (auteur)
Een jonge actrice vermomt zich als haar tweelingbroer om uit te vinden wat hem zo'n doodsangst aanjaagt.
Titel
De witte handschoenen
Auteur
Kim Småge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Kainan
Uitgever
Utrecht: Signature, 2002
220 p.
ISBN
90-5672-041-4

Besprekingen

Kim Småge (geb. 1945) geniet in Noorwegen een reputatie als de koningin van de Noorse misdaadroman. Zij ontving in Noorwegen de 'Rivertonprijs' en de 'Glazen Sleutel' voor de beste thriller van Scandinavië en geniet ook in ons Nederlands taalgebied bekendheid met werken als: Sub Rosa, Containervrouwen en Nachtduik.

Rode draad in het werk van Smäge is de precaire situatie van de vrouwelijke hoofdpersoon die steevast wordt belaagd door mannelijke moordenaars, psychopaten en verkrachters. In De witte handschoenen maakt de auteur het op dat stuk wel erg bont, en wel in zulke mate dat bij de lezer het vermoeden groeit dat het deze keer wel eens de vrouwelijke hoofdpersoon zou kunnen zijn die mentaal uit de bocht gaat door achter ieder hoekje een mannelijke boeman te zien. En er is meer niet in de haak met de vrouwelijke hoofdfiguur Lena, die van Noorse nevelen houdt en in het theater bij voorkeur mannenrollen vertolkt. Na een rol als knecht in Tsjechovs Lees verder
Een werkloze actrice wil uitvinden wat haar zieke tweelingboer doodsangst aanjaagt; zij stuit tragischerwijze op het geheime vrijmetselaarsdomein. De eigenlijk nogal dunne intrige is zorgvuldig opgebouwd. De laconieke verteltrant, in tegenwoordige tijd en zij-vorm, verhoogt de spanning. Het onconventionele uitgangspunt van vrijmetselaarsrituelen, de bijbehorende maatschappijvisie en machtsuitoefening is een fris geluid in de stroom conventionele thrillers. De sfeer is ook voelbaar anders dan in bijv. Amerikaanse thrillers. Het geweld is minimaal. Daarbij komen een scherp observatievermogen en afgeronde karaktertekening waarin gesloten karakters langzaam 'opengaan', consistent met de Noorse volksaard. Beeldend gesitueerd in modern Oslo. Uitstekende vertaling, normale druk. Schrijfster is o.m. bekroond met de Noorse Gouden Strop.

Over Kim Småge

Kim Småge (pseudoniem van Anne Karin Thorhus) (Trondheim, 23 juni 1945) is een Noors schrijfster van misdaadromans, jeugdboeken en korte verhalen en freelancejournalist.

Biografie

Achtergrond

Kim Karin Thorhus werd in 1945 geboren in Trondheim als dochter van Rune Sanfrid Thorhus en Hjørdis Wedø. Ze studeerde af als candidatus magisterii aan de Universiteit van Trondheim met de onderwerpen Noors, Engels en aardrijkskunde. Ze was ook de eerste vrouwelijke duikinstructeur van de Norges Dykkeforbund (Noorse duikersvereniging).

Carrière

Thorhus debuteerde in 1983 als schrijver onder het pseudoniem Kim Småge. Haar debuutroman werd bekroond met de Noorse Rivertonprisen. Småge was de eerste schrijfster die in Noorwegen omschreven werd als "de koningin van de misdaad" en ze wordt beschouwd als een van …Lees verder op Wikipedia