Boek
Nederlands

De magische cirkel

+1
De magische cirkel
×
De magische cirkel De magische cirkel

De magische cirkel

Genre:
Een jonge vrouw, die een aantal mysterieuze manuscripten erft waarop diverse personen jacht maken, ontdekt de samenhang tussen bepaalde aspecten van oude (bijbelse) geschiedenis, middeleeuwse legenden en huidige politiek.
Titel
De magische cirkel
Auteur
Katherine Neville
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The magic circle
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
590 p.
ISBN
9789024558100

Besprekingen

Twee jaar geleden verscheen De acht, de uitstekende debuutroman van Katherine Neville in het Nederlands. In het kielzog van het succes De Da Vinci code werden een reeks aanverwante oudere boeken alsnog vertaald en stevig gepromoot. Neville schreef het verhaam over de zoektocht naar een historisch en kostbaar schaakspel en het teruggaan in de geschiedenis al 10 jaar geleden, en het duurde lang voor de roman wereldwijd de verdiende aandacht kreeg. De magische cirkel dateert van 1998, heeft ook twee verhaallijnen in verschillende tijden, is historisch best interessant, maar in tegenstelling tot bij haar bestseller, heeft de auteur er nu een te complex potje van gemaakt.

Wanneer echter haar neef wordt vermoord (niet zoveel later blijkt hij springlevend te zijn) erft Ariel Behr niet alleen een fortuin, maar ook een aantal oude manuscripten die altijd in het bezit van de familie zijn geweest. De jonge, ongetrouwde erfgename werkt als nucleair beveiligingsexpert b…Lees verder
Een ontwikkelde jonge vrouw erft een kwart van een sinistere verzameling oeroude familiemanuscripten. Alle delen samen zullen inzicht en daarmee een betere wereld teweeg brengen, wat haar noopt tot een avontuurlijke zoektocht. Ingenieus geconstrueerd epos vol onvermoede wendingen, uitwaaierend van de opkomst van het Romeinse rijk tot de val van de Berlijnse muur, met een veelheid aan mythische verhalen van o.a. indianen, het vroegste christendom, Hitlers' Teutoonse suprematie en meer, gevat in de zoektocht naar de ware betekenissen. Zeer gecompliceerde familiebanden fungeren als bindmiddel. De spannende episodes spelen in onze tijd, de mythische, met weliswaar inwendige spanningen, zijn rustiger. In 590 pagina's komt zeer veel aan de orde. Vooral de moderne, complexe personages komen tot leven. Het taalgebruik is krachtig, met fijne humor; evenals schrijfsters' debuut 'De Acht'* met bravoure verteld. Zorgvuldige vertaling, kleine, heldere druk.