Boek Nederlands

De hobbit

J.R.R. Tolkien (auteur), Max Schuchart (vertaler)

De hobbit

J.R.R. Tolkien (auteur), Max Schuchart (vertaler)
  • Vanaf 15 jaar
Een dwerg wordt door een tovenaar uitgezonden om een groep dwergen te leiden bij hun speurtocht naar de draak die de schatten van het dwergenvolk heeft geroofd.
Extra onderwerp
Leestips 12+ (niveau 2)
Titel
De hobbit
Auteur
J.R.R. Tolkien
Vertaler
Max Schuchart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Hobbit
Editie
38
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2013
253 p.
ISBN
9789022561942 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels

Besprekingen

In De Hobbit vertelt Tolkien de geschiedenis van de vroegere Aera van Midden-aarde, een geschiedenis die vooraf gaat aan de trilogie 'In de ban van de ring'. Toch is De Hobbit wezenlijk onafhankelijk van het epische werk. In dit verhaal wordt gefocust op Bilbo Balings die zich lekker voelt in zijn comfortabele hol onder de grond en er niet over peinst het avontuur op te zoeken. Tegen wil en dank wordt Bilbo door de tovenaar Gandalf betrokken in de strijd tegen de draak Smaug. Hij ontwikkelt zich tot een onverwacht ondernemend en inventief ontdekkingsreiziger. De Hobbit is luchtiger en toegankelijker dan de trilogie en vormt er hoewel het boek onafhankelijk van het geheel kan worden gelezen een prettige introductie op. Humor, tragiek en filosofie zijn zodanig met elkaar verweven dat het boek evenzeer door tieners als door volwassenen gesmaakt kan worden.

Naar aanleiding van de waanzinnige populaire verfilmingen haalden ook de boeken van Tolkien weer de bestsellerslijsten. Van De…Lees verder
De hobbit Bilbo Balings wil alleen een keurig en onopgemerkt Hobbitleven leiden, maar tovenaar Gandalf denkt daar anders over en sommeert hem om samen met dertien dwergen de draak Smaug een enorme schat te ontfutselen. J.R.R. Tolkien (1892-1973) is de bekendste klassieke fantasy-auteur ter wereld. Zijn romans worden nog altijd in grote getale herdrukt en sinds zijn verfilming is hij populairder dan ooit. Vaak is zijn stijl nogal omslachtig en zwaar, maar in 'De Hobbit' primeert de lichtvoetigheid en de ironie. Het is een aangenaam, lenig verhaal dat met de nodige ouderwetsheid wordt verteld. Voor liefhebbers van waardige, klassieke fantasy-verhalen. Kleine druk; voorin een kaartje in zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.