Boek Nederlands

De hobbit

J.R.R. Tolkien (auteur)

De hobbit

J.R.R. Tolkien (auteur)
  • Vanaf 15 jaar
Een dwerg wordt door een tovenaar uitgezonden om een groep dwergen te leiden bij hun speurtocht naar de draak die de schatten van het dwergenvolk heeft geroofd.
Onderwerp
Fantasie
Extra onderwerp
Leestips 12+ (niveau 2)
Titel
De hobbit
Auteur
J.R.R. Tolkien
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hobbit
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2007
253 p. : ill.

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels

Besprekingen

In De Hobbit vertelt Tolkien de geschiedenis van de vroegere Aera van Midden-aarde, een geschiedenis die vooraf gaat aan de trilogie 'In de ban van de ring'. Toch is De Hobbit wezenlijk onafhankelijk van het epische werk. In dit verhaal wordt gefocust op Bilbo Balings die zich lekker voelt in zijn comfortabele hol onder de grond en er niet over peinst het avontuur op te zoeken. Tegen wil en dank wordt Bilbo door de tovenaar Gandalf betrokken in de strijd tegen de draak Smaug. Hij ontwikkelt zich tot een onverwacht ondernemend en inventief ontdekkingsreiziger. De Hobbit is luchtiger en toegankelijker dan de trilogie en vormt er hoewel het boek onafhankelijk van het geheel kan worden gelezen een prettige introductie op. Humor, tragiek en filosofie zijn zodanig met elkaar verweven dat het boek evenzeer door tieners als door volwassenen gesmaakt kan worden.

Naar aanleiding van de waanzinnige populaire verfilmingen haalden ook de boeken van Tolkien weer de bestsellerslijsten. Van De…Lees verder
Sprookjesachtig verhaal over de met zeer menselijke eigenschappen toegeruste hobbit (dwerg) Bilbo Balings, die aanvankelijk zeer tegen zijn zin betrokken raakt in een fantastisch avontuur. De tovenaar Gandalf heeft hem uitgekozen om een groep dwergen te leiden bij hun levensgevaarlijke speurtocht naar de vreselijke draak, die de schatten van het dwergenras heeft geroofd. Onderweg vindt hij bij toeval de machtige en gevaarlijke ring, die zo'n belangrijke rol speelt in de trilogie 'In de ban van de ring' (*). Voor in het boek Thrors kaart, achterin een kaart van Wilderland. Paperback met een blauwe omslag en lichtgele belettering, gedrukt in een kleine letter.