Boek
Nederlands

De religie van de katharen : oorsprong en inwijding

Jean Blum (auteur)
+1
De religie van de katharen : oorsprong en inwijding
×
De religie van de katharen : oorsprong en inwijding De religie van de katharen : oorsprong en inwijding

De religie van de katharen : oorsprong en inwijding

Beschrijving van de geschiedenis en religie van de katharen, een beweging die opbloeide in Zuid-Frankrijk in de twaalfde en dertiende eeuw.
Onderwerp
Katharen
Titel
De religie van de katharen : oorsprong en inwijding
Auteur
Jean Blum
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
A la recherche des cathares
Uitgever
Deventer: Ankh-Hermes, 2002
171 p. : ill.
ISBN
90-202-8284-0

Besprekingen

Dit boek bevat een onderzoek naar de kathaarse spiritualiteit. Van 1960 tot 1970 is de kathaarse religie het onderwerp geweest van een aantal deskundige studies. Het "Centre national d'études cathares" werd van overheidswege opgericht in het departement Aude. Het had tot taak: het verzamelen en verspreiden van de beschikbare informatie over en overblijfselen van de kathaarse religie. De afstamming van de grote dualistische religies werd vastgesteld, religies die in wezen gericht zijn op de diepe spirituele zoektocht van de "rechtzinnigen". Deze zijn: de religie van Zoroaster (acht eeuwen voor onze jaartelling), de christelijke gnosis die werd voortgezet door het manicheïsme in de eerste tot de derde eeuw n.C.), het bogolisme (vanaf de tiende eeuw) en vervolgens het katharisme. De basisteksten van de kathaarse religie zijn teruggevonden. Daarmee is de verwantschap van deze Occitaanse religie met veel oudere tradities buiten twijfel komen vast te staan. De kathaarse religie kent de vrou…Lees verder
Jean Blum is gegrepen door de geschiedenis van de kathaarse burchtvrouwe Esclarmonde uit Occitanië, die in 1244 om haar 'ketterse' geloof werd verbrand. Als een roman beschrijft hij het ontstaan en de bloei van de katharen in Zuid-Frankijk en hoe zij vervolgens tijdens een speciaal tegen hen gerichte kruistocht door de kerk werden uitgeroeid. Vervolgens gaat Brun aan de hand van bewaard gebleven geschriften uitgebreid in op de inhoud van de kathaarse religie. Hij noemt deze 'absoluut dualistisch'. Er is een onoverbrugbare tegenstelling tussen Goed en Kwaad: 'God is almachtig in het Goede maar kent het Kwade niet. Hij beschikt over geen enkel Kwaad waarmee hij het Kwaad zou kunnen bestrijden.' Blum beschrijft de belangrijkste historische centra, zoals de burcht Montségur. Tot slot besteedt hij uitgebreid aandacht aan de vraag wat de kathaarse religie voor ons nu zou kunnen betekenen. Hij besluit zijn boek met een literatuurlijst waar zowel historische bronnen worden genoemd als romans.