Boek
Nederlands

Het Nachtland

Jan De Leeuw (auteur)
+1
Het Nachtland
×
Het Nachtland Het Nachtland

Het Nachtland

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Niels loopt na een ruzie met zijn moeder weg van huis en gaat op zoek naar zijn vader. Zijn zus Ellen probeert thuis te achterhalen hoe het zover heeft kunnen komen. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Gezin, Identiteit, Magie
Titel
Het Nachtland
Auteur
Jan De Leeuw
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2005
299 p.
ISBN
90-5908-173-0

Besprekingen

Een jongen sleept zichzelf voort over een eindeloze ijsvlakte. Er komt geen einde aan dit bevroren meer. Hij kan niet meer, maar moet in beweging blijven, anders vriest hij dood. En dan ziet hij sporen in de sneeuw. Het is een haas die in een wolvenklem is gelopen. Dit kan zijn redding betekenen, want wanneer hij het dier kan bevrijden zal het hem naar het land leiden. Maar hij moet het beestje een poot afsnijden om hem los te krijgen uit de klem. Plots gaat alles snel. Hij ziet een man komen aanrennen, op de vlucht voor een bende ruiters. De wachten van de koningin. Ze neemt zelf ook deel aan de jacht in haar koets getrokken door vier schimmels. Ze is bloedmooi, de koningin, met haar gouden kroon, ravenzwarte haren en "hazenbloedrode" lippen. Op de bok zit een dwerg. Een beeld dat zo uit een sprookje kan komen. De jongen vlucht verder met angst in het hart, want het is hem duidelijk dat hij beland is in een vreemd en wreed land."Kerstdag begon met een schreeuw." Het i…Lees verder
Niels bevindt zich in coma; in een mysterieus land is hij op zoek naar zijn vader. Parallel loopt het verhaal van zijn zus Emma. Het wisselend perspectief wordt ondersteund door kleurverschil tussen de bladzijden: op de grijze pagina's verhaalt de alwetende verteller over Niels belevenissen; op de witte pagina's leer je via de ik-figuur Ellen het verleden van zowel Niels als Ellen kennen. Elke verhaallijn heeft een eigen ontwikkeling en spanningsopbouw en uiteindelijk vallen die samen in een dramatische ontknoping. Ondanks weinig karakterontwikkeling blijven de hoofdpersonen boeien en is er een spannende opbouw. Het verhaalgegeven vraagt een (te) groot abstractieniveau ondanks dat aan het eind alle losse verhaaleindjes een betekenis krijgen. Het taalgebruik is bijzonder gestileerd en past bij het (te) beklemmende verhaalgegeven. De auteur won een Boekenwelp voor zijn debuut 'Vederland'*. Voor een selecte groep geoefende lezers vanaf ca. 14 jaar.

Over Jan De Leeuw

Jan De Leeuw (Aalst, 21 mei 1968) is een Vlaamse kinderboekenschrijver en psycholoog. Zijn debuutroman Vederland verscheen in 2004.

Werken

 • Vederland, 2004
 • Het Nachtland, 2005
 • Midzomernachtzee, 2006
 • Rode sneeuw, 2007
 • Bevroren Kamers, 2009
 • Vijftien wilde zomers, 2012
 • Babel, 2015

Bekroningen en nominaties

 • Boekenwelp voor Vederland
 • De Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs van de Jonge Lezer voor Het Nachtland
 • Genomineerd - Jonge Jury Nederland: Midzomernachtzee
 • Genomineerd - Deutscher Literaturpreis voor Bevroren Kamers (Schrödinger, Dr. Linda und eine Leiche im Kühlhaus)
 • 2016: Luchs des Monats (Die Zeit) voor Vijftien wilde zomers

Externe l…Lees verder op Wikipedia