Boek
Nederlands

De volgende stap

Graham McNamee (auteur)
+1
De volgende stap
×
De volgende stap De volgende stap

De volgende stap

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Duncan voelt zich schuldig omdat hij een meisje niet heeft kunnen redden van de verdrinkingsdood. Wanneer hij een notitieboekje vindt van een moordenaar in spe, wil hij er alles aan doen om hem tegen te houden. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De volgende stap
Auteur
Graham McNamee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Acceleration
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2005
246 p.
ISBN
90-5016-464-1

Besprekingen

Duncan (17) heeft een schuldgevoel omdat hij een verdrinkend meisje niet redden kon. Een zomer later komt hij via een gevonden notitieboek een seriemoordenaar in spe op het spoor. Als de politie niet erg geïnteresseerd is in zijn vondst en vermoedens, gaat Duncan samen met twee vrienden zelf op zoek naar de moordenaar. In 34 korte hoofdstukken vertelt hij het verhaal in de ik-vorm in een vlotte, wat stoerdoenerige stijl met een ironische ondertoon. Hij heeft daarbij oog voor de soms slechte sociale omstandigheden in zijn omgeving. Ondanks zijn wat zwartgallige kijk op mens en wereld staat hij open voor positieve invloeden van onder andere zijn ouders en vrienden. De afloop is behoorlijk heftig en hier en daar doen zich enigszins schokkende details voor in het verhaal. Een 'volwassen' roman die is bekroond met de Edgar Award en een ALA for Best Juvenile Book. Vanaf ca. 13 jaar.

De volgende stap

Spanning voor adolescenten, dat is wat dit boek wil bieden. Gekeken naar wat het feitelijk te bieden heeft, moet gezegd dat het begin veelbelovend is. Een duf vakantiebaantje van Duncan bij de dienst verloren voorwerpen slaat ineens om in een heus avontuur wanneer hij een leren boekje ontdekt. Het op het eerste zicht onschuldige boekje blijkt een gruwelijk verhaal te bevatten. Een thriller van formaat, die zich afspeelt op dit eigenste moment. Duncan vreest dat het zich niet enkel in het brein van de moordenaar afspeelt, maar misschien ook al in het echt. Las Duncan eerst het boekje om zijn tijd door te krijgen, dan wordt het al snel een obsessie. Wat erin staat, laat hem niet los. Wanneer hij erachter komt dat de inhoud geen fictie is, maar zich duidelijk afspeelt in het hier en nu, moet en zal Duncan de schrijver vinden. Wat als een grap begon, wordt bittere ernst. Helaas wordt het vervolg van het verhaal steeds minder levensecht, vanaf pagina 200 zelfs totaal ongeloofwaardig. En da…Lees verder