Keuze uit het werk van de Portugese dichter (1888-1935) met vertaling.
Titel
Gedichten / Fernando Pessoa ; keuze, vert. en naw. van August Willemsen
Auteur
Fernando Pessoa
Samensteller
August Willemsen
Taal
Meertalig
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2001
263 p. : ill.
Aantekening
Portugese naast Nederlandse tekst
ISBN
90-295-3320-X

Besprekingen

Dit boek bevat een bloemlezing uit Pessoa's dichtwerk, gepubliceerd onder eigen naam en onder die van drie door hem geschapen dichters (links het Portugees, rechts de knappe Nederlandse vertaling), gevolgd door enkele prozafragmenten die licht werpen op de literaire opvattingen van Pessoa en zijn heteroniemen. Het uitgebreide informatieve nawoord van de vertaler, met bibliografie, heeft er zeker toe bijdragen deze Portugese dichter van wereldformaat (1888-1935) in bredere Nederlandse kring bekendheid te geven. Pessoa en de fictieve dichters schrijven onderling verschillend. Verscheidene gedichten bevatten hun eigen poetica, die altijd anti-romantisch is; andere vertolken een levenshouding; de meest indringende getuigen van met sobere middelen weergegeven existentiële angst. Fraaie uitgave op royaal formaat.

Over Fernando Pessoa

Fernando António Nogueira Pessoa (Lissabon, 13 juni 1888 - aldaar, 30 november 1935) is een van de belangrijkste dichters in de Portugese literatuur en wellicht een van de meest betekenisvolle dichters uit de twintigste eeuw.

Biografie

Zijn vader, Joaquim de Seabra Pessoa, muziekcriticus van de Diario de Noticias, sterft in 1893 (als Fernando 5 jaar is) aan tuberculose. Zijn moeder, Maria Madalena Pinheiro Nogueira Pessoa, afkomstig van een cultureel ontwikkelde familie op de Azoren, hertrouwt in 1895 met commandant Joao Miguel Rosa, benoemd tot Portugese consul in Durban, Zuid-Afrika.

Zo vertrekt Fernando in 1896 met het gezin overzee naar Zuid-Afrika, krijgt hij halfbroertjes en -zusjes en leert er een vreemde taal, Engels, spreken en schrijven. Hij maakt er kennis met het werk van William Shakespeare, John Milton, William Wordsworth, Edgar Allan Poe, Lord Byron, John Keats, Charles Dickens, Thomas Carlyle, terwijl hij…Lees verder op Wikipedia