Boek
Nederlands

Sovjetistan : een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en Oezbekistan

Erika Fatland (auteur)

Sovjetistan : een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en Oezbekistan

Titel
Sovjetistan : een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en Oezbekistan
Auteur
Erika Fatland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Sovjetistan
Uitgever
Amsterdam: De Geus, [2018]
446 p., [16] p. foto's
ISBN
9789044540864 (ISBN sticker, paperback)

Besprekingen

De auteur, cultureel antropologe, debuteerde met een kinderboek, schreef over de drama's in Beslan en Utoya en is gefascineerd door de staten die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in Centraal-Azië en de Kaukasus ontstaan zijn. Zij beschrijft haar belevenissen op haar reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan, een weinig bekend oeroud gebied met woestijnen en oude steden waar eens de bekende Zijderoute langs liep, de handelsweg tussen Europa en China, ver voordat er Europese schepen in Azië kwamen. In de negentiende eeuw gekoloniseerd door de Russen, die tijdens de Sovjetperiode het gebied aanpakten door industrialisering en nieuwe landbouwtechnieken. Gevolg: genocide, hongersnood en milieurampen. Ze heeft aandacht voor oude tradities, het leven daar, de huidige vaak megalomane machthebbers, de hypermoderne steden van wit marmer, de gruwelijke bureaucratie. Met kennis en humor prettig beschreven; je blijft doorlezen. Er bestaat weinig Nederlandstali…Lees verder

Over Erika Fatland

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Erika Fatland (Haugesund, 27 augustus 1983) is een Noorse schrijfster en sociale antropologe. Zij is vooral gekend voor haar reisverslagen uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Naast Noors spreekt zij onder andere vlot Russisch.

Fatland groeide op in Ølen in de gemeente Vindafjord. Zij bezocht verder scholen in Lyon en Helsinki, voor zij culturele antropologie studeerde aan de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Oslo. Haar eindwerk schreef zij over de Gijzeling in Beslan in 2004, waar meer dan 300 doden vielen. Daarover schreef zij in 2011 Englebyen. Historier fra Beslan, in het Nederlands vertaald als Engelbewaarder van Beslan, met gesprekken met slachtoffers en nabestaanden.

Året uten sommer (Het jaar zonder zomer), gaat op dezelfde manier over de aanslagen in Noorwegen op 22 juli 2011, waar 77 mensen vermoord werden.

In 2014 kwam Sovjetistan uit dat in het Nederlands vertaald werd onder dezelfde…Lees verder op Wikipedia