Boek
Nederlands

Buitenbeen

Dirk Bracke (auteur)
+1
Buitenbeen
×
Buitenbeen Buitenbeen
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Delphine zit in een rolstoel en daar baalt ze van. Wanneer ze een uitnodiging ontvangt voor een filmauditie, denkt ze geen kans te maken. Dan ontmoet ze lotgenoot Robin, die haar dingen laat doen die ze nooit voor mogelijk hield.
Titel
Buitenbeen
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2006
136 p.
ISBN
90-59322-77-0 9789059322776 (hardback)

Besprekingen

Buitenbeen verscheen voor het eerst in 2006. Het verhaal gaat over Delphine, die bij haar geboorte een hersenbloeding kreeg en daardoor in een rolstoel zit. Haar beperking stelt haar voor moeilijkheden, maar daarnaast wordt ze ook geconfronteerd met gewone tienerissues als verliefd worden, uitgaan en gepest worden. Om Delphines situatie beter uit de verf te doen komen, riep Dirk Bracke haar tweelingzus Eva in het leven. De zusjes zijn identiek, maar Eva heeft de hersenbloeding niet gehad. Eva’s leven is dan ook een pijnlijke afspiegeling van hoe Delphines leven had kunnen zijn. Daarnaast is er ook Robin, een jongen zonder vingers die Delphine op een feest ontmoet. Delphine en Robin begrijpen elkaar omdat zij met gelijkaardige vooroordelen moeten omgaan. Ondertussen krijgt Delphine een uitnodiging voor een filmauditie en begint ze te dromen over een carrière als actrice. Ze wordt echter het slachtoffer van pedofilie via internet. Om het boek een happy ending te geven wordt de da…Lees verder
Dit boek is tot stand gekomen doordat zeven jongeren met een lichamelijke handicap het verhaal over hun leven op papier wilden hebben en daarvoor op zoek gingen naar een geschikte auteur. Delphine en Eva (beiden 15) zijn een tweeling. Alleen zit Delphine in een rolstoel en Eva niet. En dus kan Eva alleen naar school fietsen, terwijl Delphine met de auto moet worden gebracht. Eva is veel zelfstandiger en mag veel meer dan haar tweelingzus. Gelukkig mag Delphine wel naar een feestje en daar ontmoet ze Robin. Hij schiet haar te hulp wanneer haar rolstoel ondersteboven valt. Deze twee zijn al snel verliefd op elkaar en samen durven ze veel meer te ondernemen dan alleen. Prettig geschreven en overtuigende jeugdroman. Mooi klein gehouden verhaal over de dagelijkse frustraties, maar ook de leuke dingen in het leven van een gehandicapte puber die er net zo goed als anderen van droomt om actrice te worden. Vanaf ca. 12 jaar.

Buitenbeen

Delphine is een meisje van vijftien jaar dat ten gevolge van een hersenbloeding bij de geboorte in een rolstoel zit. Ze probeert op dezelfde manier als haar leeftijdsgenoten door het leven te gaan, maar ze wordt vaak beperkt door haar handicap. Het contrast tussen haar leven en dat van haar tweelingzus is dan ook groot. Maar Delphine is een doorzetter en ze grijpt de kansen die ze aangeboden krijgt. Zo gaat ze in op de vraag om deel te nemen aan een filmauditie en gaat ze naar een jongerenfuif. Dit wordt niet zo'n aangename belevenis voor haar tot op het moment dat ze Robin tegenkomt. Hij heeft ook een handicap en het klikt heel snel tussen hen. Door Robin komt ze meer buiten en kan ze dezelfde ervaringen opdoen als haar leeftijdsgenoten. Haar hoop op een filmrol wordt echter de kop ingedrukt doordat er andere motieven achter de vraag zaten. Maar door een gelukkig toeval krijgt ze toch nog een rol in een film aangeboden.
Dit boek werd geschreven door Dirk Bracke op basis van de …Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953) is een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black en Back tot Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale w…Lees verder op Wikipedia