Boek
Nederlands

Het Nijntje plaatjesboek

Dick Bruna (auteur)
+1
Het Nijntje plaatjesboek
×
Het Nijntje plaatjesboek Het Nijntje plaatjesboek

Het Nijntje plaatjesboek

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Vierkant, hardkartonnen aanwijsboek met vrijstaande dikomlijnde kleurenillustraties van voorwerpen en dieren, zoals het vogeltje, het boek, de muts en de maan. Vanaf ca. 1 jaar.
Onderwerp
Woorden leren
Titel
Het Nijntje plaatjesboek
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2011
[30] p. : ill.
ISBN
9789056475062 (hardback)

Besprekingen

Plaatjesboek met dertig vrijstaande, dikomlijnde kleurenillustraties. Op elke pagina is in de typerende, voor alle kleine kinderen direct herkenbare stijl (en kleurgebruik) van Dick Bruna een object afgebeeld tegen een witte achtergrond, zoals een appelboom, vrachtauto, bank, vlinder, schilderij, sneeuwklokje. Ook zijn er enkele illustraties waarbij Nijntje een voorwerp introduceert: Nijntje zit op een stoel, leest een boek, draagt een tuinbroek. De zelfstandig naamwoorden van de voorwerpen zijn, voorzien van een lidwoord, onder elke illustratie in schreefloze blauwe letters gedrukt, waardoor ook voorlezers met Nederlands als tweede taal de plaatjes goed kunnen benoemen. Het dikke hardkartonnen boek heeft de lezende Nijntje op de voorzijde van het gewatteerde, felgele omslag. De bladzijden hebben twee afgeronde hoeken, het omslag niet. Een boek dat een belangrijke bijdrage aan de taalontwikkeling van peuters kan leveren en dat keer op keer gebruikt kan worden. Vanaf ca. 1 jaar.

Het nijntje plaatjesboek

28 plaatjes van Dick Bruna, en het woord er telkens onder, meer is het niet. In een mooie en stevige kartonnen uitgave, met een zachtere cover. Om met je baby of peuter te bekijken en dingen te benoemen. De voorwerpen zijn zeer divers: dingen uit de dagelijkse omgeving: eten, kleding e.d., afgewisseld met dieren, en bloemen. Dat laatste is wat vreemd, want welke peuter leert al het verschil tussen tulp, sneeuwklokje en viooltje? Voor wie zich afvraagt waarom de woorden er telkens bijstaan, en dan ook nog met lidwoord, vermeldt de achterflap dat deze helpen “(...) voorlezers met Nederlands als tweede taal de plaatjes te benoemen.” Klassiek degelijk werk.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia