Dvd Meertalig

Ademloos : de wereldwijde asbestindustrie ontmaskerd

Daniel Lambo (regisseur)

Ademloos : de wereldwijde asbestindustrie ontmaskerd

Daniel Lambo (regisseur)
Genre:
De filmmaker verloor zelf zijn vader en veel buren aan asbestkanker. In India bezoekt hij een dorp dat leeft in de buurt van een grote asbeststort en ontdekt de macht van de asbestindustrie.
Titel
Ademloos : de wereldwijde asbestindustrie ontmaskerd / director Daniel Lambo ; scenario Daniel Lambo and Maarten Schmidt
Andere titel
Le souffle volé : combattre l'industrie mondiale de l'amiante
Regisseur
Daniel Lambo
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Uitgever
Dalton Distribution, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
79 min.
Aantekening
Dialogen: Nederlands en Engels Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels
ISBN
9789461875983
mooov

Besprekingen

Documentaire van de Belgische filmmaker Daniel Lambo (Booster; Miss Homeless). Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, waar het leven beheerst werd door de lokale fabriek van Eternit, ooit één van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. Zijn vader was arbeider en vakbondsman bij Eternit en overleed net als veel dorpsgenoten aan asbestkanker. De zoektocht naar de werking van de asbestindustrie brengt Lambo naar India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde en waar nu mensen leven in de buurt van één van de grootste asbeststorten ter wereld. Hij praat met lokale milieuactivisten en met mensenrechtenjuristen en ontdekt dat de asbestindustrie zeer machtig is. Dirk Michiels (filmmagie.be) noemt de film een ‘indrukwekkende strooptocht tegen asbest’ en ‘een ingrijpende filmbrok over verborgen industrieel kwaad’. Winnaar van De Standaard Publieksprijs op MOOOV Filmfestival.